Miénk itt a tér

2023.06.08. 13:30

Jobb lesz a kép a zalaegerszegi tévékészülékeken

Hallunk-látunk nap mint nap elég katasztrófát, ezért nem szeretem, ha tragédiára, halálesetre kell emlékezni-emlékeztetni, de sajnos ezt a bejegyzést ezzel kell kezdenem.

Nagy Betti

Csúszóállvány építése a bazitai tetőn 1970 június végén, Kiss Ferenc fotója

Az 1970. március 18-án a bazitai tetőn megkezdett építkezésen szeptember 18-án két ember meghalt, mikor az antennatartó vasszerkezet utolsó tagját emelték ki, az emelő csigasor jobb oldali lánca elszakadt, és a vasállvánnyal együtt a mélybe zuhant. A baleset után a toronyban maradt embereket a honvédség helikopterével mentették…

Az építkezésnek folytatódnia kellett. A Zalai Hírlap 1973. augusztus 5-ei lapszáma képes riportban számolt be az adóberendezés szereléséről, a TV-torony befejező munkálatairól. A vastraverzekről Kabhegyre néz a felső parabola antenna, Zalaegerszegre és Nagylengyelre a két adóantenna. Az antennák északtól 32,5, déltől 20,9 fokra helyezkednek el. Hatósugaruk a középtől számított plusz-mínusz 25 fok. Általuk lesz jó kép a zalaegerszegi tévékészülékeken, biztosítottak erről a szakemberek. Csütörtökön délután az adóteremben elhelyezett monitoron már láthatóak voltak a Kabhegy sugározta képek, pénteken délután öttől hétig már lehetett venni a 6-os csatornát.

 

1975 márciusában a Zala megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói elkezdték a külső és belső javításokat a tornyon. A felvonót építőknek a Ganz-MÁVAG zalaegerszegi gyáregységének munkatársai segítettek. A kör alakú presszó belső kialakításán a pacsai fa- és vasipari szövetkezet dolgozói munkálkodtak. A torony tövében a zalaegerszegi parkfenntartó üzem rendezte a terepet, utat építettek, gépkocsiparkolót alakítottak ki, a városgazdálkodási vállalat megkezdte az előkészületeket a parkosításhoz. Igyekezni kellett, hogy április 4-ére, a tervezett átadásra minden rendben legyen. Nem lett. A zalaegerszegi városi tanács végrehajtó bizottsága kollektíve tekintette meg a bazitai tévétornyot 1975. április 24-én, és megállapították, hogy bár nem teljesen megbízhatóan, de működik a lift, így fel lehet keresni a nagyvonalú ízléssel és eleganciával berendezett presszót. Valamint egyetértettek abban, hogy „a presszó ablakain át valóban festői kilátás nyílik a városra és az egész dimbes-bombos, tavaszi pompába öltözködő Göcsejre”, és a torony környékének rendezését új időpontra, május 15-ére módosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában