Érettségi találkozó, a hatvannegyedik évfordulón

2023.06.15. 16:30

Hajdani vajdások nosztalgiáztak Keszthelyen

Érettségijük hatvannegyedik évfordulóján ismét találkoztak a keszthelyi Vajda-gimnázium 1959-ben végzett reál osztályának hajdani diákjai.

Péter B. Árpád

Az érettségi találkozó résztvevői, középen ül dr. Nagy Zsigmondné „Natasa”, tőle balra Krisztiánné Iglói Angéla

Fotó: Pétre B. Árpád

Osztályfőnökük, dr. Nagy Zsigmondné „Natasa” Rátz Tanár Úr-életműdíjas kémiatanár most, 92 évesen is együtt ünnepelt első osztályának tagjaival, akárcsak a korábbi összejöveteleken.

– Mindannyian munkáscsaládból érkeztünk, és valamennyiünkből becsületes ember lett – fogalmazott Krisztiánné Iglói Angéla, aki matematika-kémia-műszaki szakos tanárként dolgozott évtizedeken át. – A 31-es osztálylétszámból tizennyolcan élünk, sokan betegségük miatt nem tudtak most eljönni, ám az ötvenedik évforduló óta évente találkozunk, hogy egy kicsit felelevenítsük a múltat s nosztalgiázzunk. Ma is örömmel vagyunk együtt, a barátság megmaradt és összefűz bennünket, a név- és születésnapokon is többen köszöntjük egymást.

A résztvevők felidézték a viharos idők eseményeit is, hiszen az ’56-os forradalom gimnazistaként érte az osztály tagjait, s az is elhangzott: önbizalom nélküli generáció volt az övék, mert nem hitték, hogy érettségi után „lehet belőlük valami”. Az élet azonban rácáfolt a félelmeikre, összegezték a résztvevők.

Most, hat és fél évtized után derült ki, hogy „Natasa néni” s egyik osztálytársuk is balkezes, ám mivel ezt abban a korban tiltották, meg kellett tanulniuk jobb kézzel írni, hogy ez ne derüljön ki.

Krisztiánné Iglói Angéla azt is elmesélte lapunknak, az osztálytablók nemrégiben felkerültek a Vajda-gimnázium honlapjára – ám az övék hiányzott. Ezt a fotót, persze, azóta pótolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában