Összefogás

2023.06.28. 09:30

Elegük van a szúnyoginvázióból a Mura menti településeknek

Murakeresztúr a környező településekkel közösen fordultak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz az egyre elviselhetetlenebb szúnyoginvázió miatt. A csapadékos időjárás a Mura teljes vízgyűjtő területén szúnyoginvázióhoz vezetett. Ezért a környező településekkel összefogva keresték meg a hatóságot, hogy légi úton történő szúnyogirtást kérjenek. A szúnyoggyérítés ugyanis nem önkormányzati feladat, erre külön kerete nincs a településeknek.

Benedek Bálint

Forrás: Illusztráció / Pixabay

– Éppen ezért vagyunk részesei az országos szúnyoggyérítési programnak, melynek a katasztrófavédelem a lebonyolítója – fogalmazott Polgár Róbert polgármester. – Mi, a többi településsel együtt a szükséges légi és földi irtást el sem rendelhetjük, legfeljebb kérhetjük. Ezért fordultunk Tótszerdahely és Molnári polgármesterével közösen a főigazgatósághoz, hogy mielőbb intézkedjenek. Válaszukban azt írták: minden esetben szakmai alapon, szakértők javaslata alapján történik a szúnyogirtás. Murakeresztúron és térségében ezt pedig most nem tartják indokoltnak, csak a Szigetközben és a Duna felső szakaszán.

Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere
Fotó: Szakony Attila

A három település vezetésének viszont továbbra is az a meggyőződése, hogy tarthatatlan a helyzet. Ezért arra kérik a hatóságot, hogy a korábbi álláspontját vizsgálja felül, és a Mura-mentén élők egészségének védelmében haladéktalanul intézkedjen.

– Kérem a keresztúriakat, és a többi település lakosait, ha számukra is elfogadhatatlan a helyzet, tegyenek bejelentést akár egyenként a katasztrófavédelemnél, mi is újra és újra megtesszük, amíg nem rendeződik a helyzet – állt ki véleményük mellett szilárdan Polgár Róbert. – Nagyon reméljük, hogy a Mura menti együttműködést és összefogást látva orvosolják a problémát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában