Nemzeti Tehetség Program

2023.06.24. 11:00

Bábjátékokkal fejlesztették az óvodások tehetségét a nagykanizsai Vackor Tagóvodában

A nagykanizsai Vackor Tagóvoda a Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” címen kiírt pályázaton immár negyedik alkalommal nyert. Ezúttal a nyelvi tehetséggondozást tűzték ki célul.

Benedek Bálint

Forrás: ZH

A pályázati program, a tagóvoda sajátos arculatához igazodik, melyben hangsúlyos szerepet kapott a dráma és bábjáték sokrétű alkalmazása. A tagóvoda 1 millió forint támogatásban részesült, 30 órás tehetséggondozó műhelyfoglalkozások megvalósításához. Az elnyert összegből az eszközparkjukat is bővíthették, vásároltak tableteket és különféle textíliákat a bábok, illetve díszletek elkészítéséhez.

- Meseláda, meseház, belsejében mit találsz? című tehetséggondozó foglalkozásokon a gyermek életkorának megfelelő irodalmi műfajokon, alkotásokon keresztül az értékközvetítésre helyeztük a hangsúlyt - fogalmazott Lenkovits Szilvia, tagóvoda vezető. - Odafigyeltünk arra, hogy anyanyelvi kifejezőkészségüket fejlesszük, s közben lehetőség nyílt érzelmeik kifejezésére is. A könyvtár és kiállítás látogatások során ismereteiket gazdagítottuk, továbbá érdeklődésük, értékítéletük, kritikai érzékük szintén fejlődött. Az anyanyelvi nevelés lehetőségeivel, feladataival, átélt élmények biztosításával fejlesztettük a gyermekek átlagon felüli adottságait, kreativitását, motivációját.

Forrás: ZH

Hozzátette: a verselés, mesélés, dramatizálás, gyakorlás, báb, drámajáték, zenehallgatás mind lehetővé tették a gyermekek egyéni képességeinek, készségeinek fejlesztését, támogatását. A csoportban 10 gyermek vett részt, akik kiemelkedő nyelvi képességekkel, jó emlékezőképességgel rendelkeznek, gazdag szókinccsel, választékos kifejezésformákat, szófordulatokat használva önállóan is kitalálnak meséket, történeteket. Észrevették, hogy a műhelymunkák alkalmával a mesék, versek változatos módszerekkel történő feldolgozása során fejlődtek baráti kapcsolataik, alkalmazkodó képességük, s erősödött aktivitásuk, ön- és emberismeretük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában