Zaol podcast

2023.06.30. 06:50

A könyvtár ma már közösségi tér is – Beszélgetés Benke Dániellel, a nagykanizsai Halis-bibliotéka munkatársával

Benke Dániel, a nagykanizsai Halis-bibliotéka – történész végzettséggel is rendelkező – könyvtárosa a Zaol-podcast legfrissebb adásában elárulta: a könyvek szeretetét a családjából hozza, az áttörést pedig egy általános iskolai osztálytársa által ajánlott Nyugaton a helyzet változatlan című regény elolvasása jelentette számára.

Péter B. Árpád

Benke Dániel: A történelem – amely soha nem fekete, vagy fehér – ismerete abban is segít, hogy ne essünk újra a korábbi hibákba

Fotó: Szakony Attila

Ezt követően szinte falta a könyveket, kezdetben főként a háborús történeteket, aztán sorra jöttek a klasszikusok, a regények s voltaképpen minden, ami könyv.

– Számomra könyvtárosként meglepő volt, hogy milyen sztenderdeket lehet felállítani az olvasókkal kapcsolatban is – fogalmazott Benke Dániel. – Jól látható, hogy a kisgyermekes szülők megjelennek a könyvtárban fiukkal, lányukkal, akiknél általános iskolás korba lépve megfigyelhető egy törés, de aztán egyetemistaként, fiatal felnőttként, vagy esetleg már szülőként újra megjelennek.

A szakember azt is elárulta: a nyugdíjas korosztály erőteljesen jelen van a könyvtárak életében, egyrészt azért, mert ők így szocializálódtak, másrészt egy ilyen intézmény közösségi tér is egyben – programokkal, találkozásokkal, beszélgetésekkel.

Ebbe az irányba mozdultak el a könyvtárak is, amelyekben ma már egyfajta kulturális kavalkáddal találkozhat a betérő, árulta el a szakember, akinek a nevéhez számos közösségi kezdeményezés, előadássorozat is fűződik.

A Zaol-podcast friss adásában ezekről is beszélgettünk Benke Dániellel, akivel a digitális tartalmakról s a könyvtárak XXI. századra megváltozott szerepéről is szót váltottunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában