Gyógyító ápolás lesz a hivatásuk

2023.06.27. 16:00

A Deák Ferenc Technikum diákjai a „Közös ügyünk az ápolás” országos versenyen

Faipar, pedagógia, labdarúgás, egészségügy. Mondhatjuk, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikumában egymástól látszólag távol álló szakmai képzésre, oktatásra, tanulásra nyílik mód.

Arany Horváth Zsuzsa

László Szilvia mesterpedagógus tanárnő, Lőrincz Krisztina, Rákos Panna, Bágyi Virág és Rozmán Sándor igazgató

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Olvasóink számos deákos, iskolai és országos versenyeken elért diáksikernek lehettek tanúi, ezúttal az egészségügy ágazat háza tájáról érkezett hír friss eredményről.

A 10.A osztály tanulói,  László Szilvia tanárnő támogatásával, szakmai őrködésével vágott bele a Magyar Ápolási Egyesület és a Szolnoki Szakképzési Centrum “Közös ügyünk az ápolás” címmel hirdetett szakmai versenyébe, mely tíz és tizenegyedik évfolyamos egészségügyi szakképzésben tanulókat szólított meg és hívott versenykalandra.

Plakátot is készítettek a „Közös ügyünk az ápolás” országos verseny döntőjére. Dr. Bubó és Ursula nővér, de a szakma munkaerőhiánya is megjelenik rajta
Fotó: DFT

– Megérkezett az e-mail, elmeséltem a lányoknak, kedvet kaptak hozzá mindkét osztályban – számolt be a kezdetekről László Szilvia. – Az online forduló után a versenyre országosan jelentkezett 143 csapatból 10 csapatot hívtak a szolnoki döntőre, köztük Dunántúlról egyedüliként a 10.A csapatát, méghozzá összesítésben a 6. legjobb eredménnyel. A 143-ban volt egyébként több zalai együttes is.

Az egészségügyi tanár mesterpedagógus tanárnő hozzáteszi, ebben a tanévben sok versenyt hirdettek a különböző szervezetek a szakképzésben tanulók számára, ebből is kiemelkedett az egészségügy, az ápolás terén zajlott megmérettetés, amely valószínűleg azt mutatja, hogy ilyen módon is szeretnék növelni a pálya, a hivatás vonzerejét, presztizsét. Tudvalevő, hogy a szakterület munkaerőhiánnyal küzd. Az ápolási egyesület is először szervezte meg a versenyét.

A Deákba járó diákokon, egészen pontosan Lőrincz Krisztinán, Rákos Pannán, Bágyi Virágon azonban nem fog múlni a probléma enyhítése. Tizedikes beszélgetőpartnereim ugyanis nagyon régen, már gyerekkorukban elhatározták, hogy beteg embereken szeretnének segíteni, az egészségügyben, az ápolás területén képzelik el életük munkával töltött idejét. A három fős csapat tudását, elhivatottságát jelzi, hogy az online fordulóból mindössze csak 3 pontot veszítve jutottak tovább, a döntőben pedig csupán az egy évvel idősebbek, azaz a több elmélettel, több gyakorlattal a hátuk mögötti 11. osztályosok tudták megelőzni őket, így végeztek az 5. helyen.

– A június 22-én zajlott döntőben háromféle interaktív feladatot oldottunk meg – mondta a csapat szóvivője, Rákos Panna. – Itt is csak egyetlen hibapontunk volt. Először elsősegély szimulációt kellett bemutatni. Azután betegedukációt kértek tőlünk, ami azt jelenti, hogy tanácsot adtunk a cukorbeteg páciensnek a táplálkozásához, felkészítettük arra, hogy milyen kezelés vár rá. Végül konkrét ápolási feladat következett, a frissen műtött beteget ültettük, injekcióztuk. Élő modellről beszélünk, nem bábúról. Érdekes volt, nagyon élethűen hozta a fájdalomérzetet, félelmet.

A lányok ezekben a hetekben a gyakorlati idejüket töltik a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház különböző osztályain.

– A kórház kapcsán szeretnénk hangsúlyozni, hogy nagyon sokat segített a felkészülésben a skill labor, ahol gyakorolhattunk, ez az egyik legnagyobb pozitív hozadéka a versenynek. Az iskolánkban is vannak eszközök, de az a labor sokkal jobban felszerelt – jelezték a lányok.

Versenyszituáció
Fotó: DFT

László Szilvia hozzáteszi, a megmérettetés érezhetően erősítette, nemcsak a három versenyzőben, hanem az egész osztályban azt, hogy jól csinálják, jó helyen vannak, ez a jövőjük, átélhető a pozitív megerősítés.

– Miért választották ezt a szakot?

– Eleinte kicsit tartottam tőle, némi bizonytalanság volt, de most már orvosi pályára készülök, ezért szeretnék minél többet tanulni – válaszolta Krisztina, akihez csatlakozott Panna, hiszen szintén az orvosi egyetemet célozza, méghozzá Pécsett. Virágot személyes érzelmek is vezették az ápolás és az egészségügy felé, családi emlékek erősítik benne a segítségre szorulók iránti empátiát.  Ő e pillanatban diplomás ápoló szeretne lenni.

– Nagyon büszkék vagyunk a tanulóinkra, bármelyik szakterületre is készülnek, de az egészségügy és az ápolási ágazat jelenleg az egyik legfontosabb minden szempontból. Elérzékenyül az ember, amikor a lányokat hallgatja, örül, hogy határozottan, céltudatosan készülnek elhivatott kollégáim segítségével a hivatásukra – zárta a beszélgetést Rozmán Sándor igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában