Maximum 15 fő írt egyszerre

2023.05.09. 17:36

Nehéznek találták a matematika érettségit a Zsigmondys diákok

A középszintű matematika érettségivel folytatódtak kedden a végzősök vizsgái. Ezúttal a Zsigmondy-technikumban jártunk, ahol az előzetes várakozásoknál nehezebb feladatsorral találkoztak az általunk megkérdezett diákok.

Benedek Bálint

Gumicukor, szendvics és ásványvíz. Megfelelő energiaszint segítette a koncentrációban Hegedüs Veronikát az egészségügyi ágazat tanulóját a matematika példák megoldásában

Fotó: Szakony Attila

A Nagykanizsai Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményben 770 nappali tagozatos diák jár. Laukó Emőke igazgató elmondta: a létszámból 133 diák jelentkezett érettségire, vannak olyanok, akikre előrehozott érettségi várt. Kedden 107 fő tett középszintű érettségi vizsgát matematikából. A covid szabályok megszűntek, ezért a vizsgaterem nagyságától függően osztották el a gyerekeket, de maximum 15 fő írt egyszerre.

Fél órával az érettségi előtt az igazgatónő a technikum udvarán a diákokkal megosztotta a legfontosabb szabályokat, s azt is, hogy ezeket nem érdemes megszegni, „puskázni”, mert úgyis mindenre fény derül. Tájékoztatta a tanulókat a technikai tudnivalókról is, mely szerint a matematika feladatokhoz szükséges eszközökről a függvénytáblázatról diákoknak kell gondoskodniuk.

Néhány láthatóan feszültek, izgultak, hiszen még nem sejtették mi vár rájuk. Egy csoportba összeverődött fiútársaság tagjai nyilatkozni egyenként nem szerettek volna, de azt elárulták: abban bíznak, annyi tudást megszereztek, hogy meggörbüljön az a fránya jegy. Minden tanuló rémálma a cövek, és az azt követő szóbeli vizsgába pedig bele sem mertek gondolni. A matek papír alapon sem könnyű, nemhogy szóban.

Az egyik tanteremben tizenöt perccel a kezdés előtt már minden okostelefon a tanári asztal melletti padon pihent. A fiatalok itt nem izgultak, néhányan gumicukrot majszoltak, néhányan tejszelettel, mások szendvics elfogyasztásával hangolódtak a dolgozatra.

A vizsgázóknak összesen 45 percük volt a 12 rövid feladat megoldására. Ezután kiosztották a tartalmazó második feladatlapot, mellyel egészen 12 óráig dolgozhattak.

Fél órával a vizsga lejárta előtt már nyíltak az ajtók, gondterhelt arccal léptek ki sokak. Egyikük elviharzott és odavágta: na megbuktam, majd szóbelin szépítek.

– Felettébb nehéz feladatokat kaptam, előzetesen nem erre számítottam – mondta valamivel nyugodtabban Nagy Levente, a rendészet ágazat tanulója. – A függvények, a térgeometria nem igazán ment, azért remélem közepes érdemjegy azért meglesz.

A szomszédos terem ajtaja is nyílt. Csór Vanessza Réka lépett ki, aki felemás érzésekkel zárt. A kozmetikusnak készülő lány szintén a függvényekkel "küzdött meg", de nagyon reméli, hogy az első feladatlapon gyűjtött annyi pontot, amiért jár az elégséges osztályzat.

Az érettségi után a Zsigmondy-technikum kapujában beszélgettek a végzősök, balról: Kovács Ádám, Harmath Krisztofer, Vas Botond és Gether Dávid
Fotó: Szakony Attila

Az intézmény egyik matematika és kémia szakos tanára, Némethné Gecse Orsolya a vizsgát követően szintén értesült a tanulók elkeseredettségéről.

– Az első részben halmaz, függvény, koordinátageometria és százalékszámítás szerepelt, ezzel szinte minden évben találkoznak sokat gyakorolhatták a megoldásokat – folytatta. – A kifejtős, második részt nehéznek tartottam sok geometriával, szöveges feladattal. Hiányoltam az egyenlet, egyenlőtlenség témakörét, a függvényekre számítottunk, ennek megfelelően a tanítványokkal gyakoroltuk is. A statisztika feladatoknak viszont örültem, azt a diákok szeretik és tudják is.

Szerdán a történelem tantárgyból érettségiznek a tanulók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában