Június végén zárul a projekt

2023.05.15. 20:00

Tiszta ivóvíz Gellénházán és környékén

Az 5 kilométer hosszú expressz gerincvezeték fertőtlenítésével, bekötésével és a burkolat helyreállításával heteken belül befejeződik a Gellénháza és térsége ivóvízminőség-javítását célzó beruházás.

Mozsár Eszter

A sajtótájékoztató résztvevői a művelődési ház előtt: Pálfi Tibor alpolgármester (Petrikeresztúr), Farkas Imre Józsefné polgármester (Gellénháza), Vigh László országgyűlési képviselő, Scheiber Ildikó polgármester (Nagylengyel), Csényi Péter, a kivitelező STRABAG Építőipari Zrt. építésvezetője, Fügemanna Éva, a Zalavíz Zrt. projektmérnöke és Horváth Norbert polgármester (Ormándlak)

Fotó: Mozsár Eszter

Felújították a víztornyot, jelenleg az érintett ivóvízvezetékek nyomvonalas úthelyreállítási munkálatai zajlanak, a Csáford-hegyi nyomásfokozót a közeljövőben átépítik, majd június végén lezárják a nagylengyeli kutakat, tájékoztatta a sajtót és a környező települések polgármestereit, képviselőit Csényi Péter, a kivitelező STRABAG Építőipari Zrt. építésvezetője a gellénházi projektismertető eseményen. Fügemanna Éva, a Zalavíz Zrt. projektmérnöke elmondta, azért volt szükség a beruházásra, mert a környéket ellátó kutak közül kettő a határérték felett tartalmaz arzént. Kivitelezés és működtetés szempontjából a zalaegerszegi keleti vízbázishoz való hozzákötés bizonyult a leghatékonyabb és költségkímélő megoldásnak.

A BV2 Gétye elnevezésű, 4,8 milliárd forintos, 17 zalai és somogyi települést érintő KEHOP-os konzorciumos projekt egyik eleme a gellénházi. A száz százalékban államilag finanszírozott projekthez az önkormányzatoknak nem kellett önerőt biztosítaniuk. A munkálatok nagy része Gellénháza két forgalmas fő utcáját, a Kossuth és a Széchenyi utat érinti elsősorban, a lakók idővel elfogadták és türelmesen várják a befejezést, tájékoztatott Farkas Imréné polgármester.

Csényi Péter, Fügemann Éva, Farkas Imréné és Vigh László tiszta vizet öntött a pohárba
Fotó: Mozsár Eszter

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a többi országhoz hasonlóan hazánk kőolaj- és földgázkitettsége nagy, ám szerencsés helyzetben vagyunk, mert édes(ivó)víz-készletünk bőséges. Ennek ellenére jól kell sáfárkodni meglévő készleteinkkel, ugyanis sokszor és nem indokolt esetben – például autómosás, gyep öntözése – pazarlóan bánunk az ivóvízzel. Nem véletlen, hogy a kormány külön államtitkárt nevezett ki V. Németh Zsolt személyében, aki a vízgazdálkodásért felel, mondta a képviselő.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában