Keszthely híres szülöttének emlékezete

2023.05.10. 19:00

A város elkötelezett civiljei erősítenék Szendrey Júlia kultuszát

A Szendrey-kultusz erősítéséről beszélgettek a Közösségek hete egyik keszthelyi programján a város híres szülöttének emlékét ápoló szakemberek és civilek a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen.

Péter B. Árpád

A kerekasztal-beszélgetés Szendrey Júlia iránt elkötelezett résztvevői, b-j dr. Lukács Gábor, Vetőné Zeke Erzsébet, Kerner Gábor, dr. Petánovics Katalin és Havasi Bálint

Fotó: Péter B. Árpád

Rajnai Virág Éva, az intézmény vezetője elmondta, az országos sorozat a közösségi értékekre és a kezdeményezések erejére hívja fel a figyelmet, idén – a Petői-emlékév jegyében – „Egy a szív, az akarat” mottóval. A major harmadik alkalommal csatlakozott a hét éve indult programhoz – ezúttal Szendrey Júliát állítva a középpontba.

Kedden kora este előbb dr. Lukács Gábor, a Georgikon egyetemi docense elevenítette fel Szendrey Júlia keszthelyi szülőházának néha viszontagságos évszázadait, majd kerekasztal-beszélgetés következett, amelynek résztvevői Petőfi Sándor feleségének szerepéről, kultuszának erősítéséről és a jövő lehetőségeiről, feladatairól váltottak szót.

Rajnai Virág Éva szerint ezen összegző és gondolatébresztő beszélgetésnek a majormúzeum méltó helyszíne, hiszen Szendrey Ignác – Júlia édesapja – „az egykori Festetics-majorban szolgált gazdatisztként. Másrészt a múzeumoknak ma már fontos szerepe van a közösségépítésben és a kapcsolatteremtésben, s e program ezt is szolgálta”, tette hozzá a kiállítóhely vezetője.

Dr. Lukács Gábor arról is beszélt, a 2009 márciusa óta működő Szendrey-emlékszoba 14 négyzetméter alapterületű tárlata csaknem 70 négyzetméteresre bővült a közelmúltban.

– Azért dolgozunk, hogy Szendrey Júlia megfelelő helyen legyen az emlékezettörténetben, s egyre többen megismerjék például irodalmi munkásságát is – szögezte le a docens, aki néhány, a téma iránt elkötelezett emberrel hosszú évek óta ezen munkálkodik. – E kerekasztal-beszélgetés azt is demonstrálja: vannak itt olyanok, akiknek fontos a Szendrey-kultusz.

Dr. Lukács Gábor szerint e munka visszaigazolása az az öröm, ami a látogatók arcán tükröződik, a Petőfi-emlékév pedig most feleségét is méltó helyre emelheti. „Fontosak az évfordulók, de talán még lényegesebbek a közöttük lévő esztendők, a szürke hétköznapok apró munkálatai”, emelte ki a Georgikon docense.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában