Székely püspök Letenyén

2023.05.04. 16:45

A társadalomnak szüksége van minden emberre

Roma pasztorációs feladataival összhangban szerdán Letenyére látogatott dr. Székely János püspök. A szombathelyi egyházmegye főpásztora a Szentháromság plébániatemplomban tartott szentmisét, előtte pedig egy Mária-domborművet áldott meg.

Gyuricza Ferenc

Dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ez utóbbit az egykori cigánytelep helyén, a Csányi utcában, a település zenészeinek egykor lakóhelye közelében helyezték el. A dombormű megáldása előtt Aigner Géza plébános mondott köszöntőt, kiemelte: az itt élő roma családokban apáról fiúra öröklődött a tehetség, a letenyei muzsikusok Zalában számos helyen, s a legkülönbözőbb alkalmakon zenéltek. 

Dr. Székely János – kapcsolódva ahhoz, hogy a Mária-dombormű egy egykori lókereskedő házával szemben kapott helyet – a boldoggá avatott spanyolországi cigány lókupec, Ceferino példáját ismertette, aki mindig becsülettel viseltetett vevői iránt. A szentmisén pedig a segítségnyújtásról, az emberi elfogadásról beszélt prédikációjában, arról, hogy miként változtatja meg egy ember életét, ha a közösség elfogadja. A püspök arra is figyelmeztetett, hogy a társadalomnak szüksége van minden emberre, s arra biztatta a szülőket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a gyermekeik megfelelő képzést kaphassanak.

A roma közösségi nap részét képezte volna még a letenyei származású Ferkovics József festő és grafikus kiállításának megnyitója is, az esemény azonban elmaradt, a művész alkotásai egy későbbi időpontban lesznek láthatóak Letenyén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában