TeSzedd

2023.04.24. 14:00

Közös erővel a tisztaságért Felsőrajkon

Elindult a TeSzedd! országos hulladékgyűjtő akció Zala vármegyében is. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hétfőn zalai szervezetek vezetőivel és gyerekekkel közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a környezet megtisztításának fontosságára.

Benedek Bálint

Balról Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, dr. Vereckei Csaba Iván, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőr dandártábornoka, rendőrségi főtanácsos, Zsuppánné Horváth Mária, Felsőrajk polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala vármegyei igazgatója és Németh József, a Zala Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladék­gazdálkodási Főosztály főosztályvezetője

Fotó: Szakony Attila

A politikus kiemelte: Felsőrajkon 300 ingatlanból heti 75 mázsa szemetet visznek el. És ez csak egy település, tehát az országban rengetek hulladék keletkezik. A gyereket arra tanítják, hogy nem szemetet kell szedni, hanem a hulladékot nem szabad eldobni. Már sokat tettek azért, hogy tisztává tegyék az országot, de még van dolguk.

A szemléletváltozás fontosságára mutatott rá Felsőrajk polgármestere, Zsuppánné Horváth Mária is, aki reméli, hogy az önkéntes hulladékgyűjtőket látva az emberek felhagynak a szemeteléssel és odafigyelnek a környezet tisztaságára.

- Mindannyian felelősséggel tartozunk a környezetünkért - mondta dr. Vereckei Csaba Iván, a vármegyei rendőr-főkapitányság dandártábornoka. - A jogszabályok változása miatt kellő szigorral lépünk fel a természetkárosítókkal szemben. Az illegális hulladéklerakás bűncselekmény.

Fotó: Szakony Attila

Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kiemelte: a szabadtéri tűzeseteknél gyakran kapnak lángra veszélyes hulladékok, melyek égésterméke az egészségre is veszélyes. Közös erővel kell fellépni a szemetelők ellen.

Németh József, a Zala Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladék­gazdálkodási Főosztály vezetője szerint Zala egyre tisztább, mely a tudatos gondolkodásnak köszönhető. Szerencsére egyre többek védik a természetet.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala vármegyei igazgatója hozzátette: munkatársaik figyelik és tisztítják az utak melletti árkokat. Tavaly közel 70 ezer munkaórát fordítottak ilyen jellegű munkákra és mintegy 68 ezer kilogramm szemetet szállítottak a hulladéklerakókba. Itt az ideje megállni és kifejezni a tiszteletüket azok előtt, akik a mások által kiszórt szemetet összeszedik. És arra kell figyelmeztetni azokat, akik szemetelnek, hogy súlyos károkat okoznak a bolygónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában