Fejlesztés

2023.04.27. 08:00

Két útszakaszt is felújítottak Iharoson

A zalai vármegyehatárhoz közeli somogyi község, Iharos önkormányzata a közelmúltban két útépítési beruházást is lebonyolított, melyeket összesen 80 millió forintos pályázati forrásból finanszírozott.

Benedek Bálint

Az erdő melletti leaszfaltozott út a turisták számára is kiváló kirándulóhely lehet

Fotó: Szakony Attila

Horváth Győző polgármester elmondta: a Magyar falu programban 10 millió forintból újulhatott meg 1,3 kilométeren a Kossuth utca végén folytatódó úgynevezett régi csurgói út, mely zúzott kő borítást kapott. Az út korábban járhatatlan utolsó harmadát is megjavították, s új hidat építettek beszakadt áteresz fölé.

– Az volt a célunk, hogy az utca végén lévő szántóföldek tulajdonosai nagy erőgépeikkel ne az utca aszfaltos útját terheljék, hanem a köves úton juthassanak ki a területeikre – mondta. – Az új beruházással az utcában lakók is jól jártak, nem utolsó sorban pedig a Kossuth utca több helyen már amúgy is repedező aszfaltborítása sem repedezik tovább.

A másik, 2,1 kilométer hosszú útra a vidékfejlesztési alapból nyertek 70 millió forintot. Horváth Győző kiemelte: az elnyert pénzből az iharosi külterületen a Rákóczi utca folytatásában, a csurgónagymartoni határig aszfalt borítást kapott az út. Ez egy több települést is érintő beruházás iharosi üteme, hiszen a somogyi Csurgónagymarton és Porrog települések is ugyanettől az alaptól pályáztak saját külterületi útjaikra. Ha a falvak összeérnek, akkor Csurgónagymarton nem lesz többé zsáktelepülés, Porrog pedig közelebb kerül a 61-es számú főúthoz. Emellett turisztikai célt is szolgál, hiszen a most elkészült szakasz erdei környezetbe vezet, másrészt, ha találkoznak az utak, akkor a Mura és Dráva folyók összefolyása, vagy épp a gyékényesi tó is könnyebben elérhető lesz a kirándulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában