Fesztivál Miklósfán

2023.04.16. 11:30

Egy 10 éves lány készítette a különdíjas répaburgert

Répás hamburger és barbecue marhasült répás feltéttel is készült a miklósfai répafőző fesztiválra a hagyományos paradicsomos répalevesek mellett.

Korosa Titanilla

Cseresnyés Péter (balról) is megkóstolta a hagyományos répaételt. Mellette Vadkerti-Tóth Jánosné zsűritag, Radics Bálint képviselő és Dr. Lajkó Mihály egyesületi elnök

Fotó: Szakony Attila

Szombaton két év kényszerű szünet után rendezte meg újra a fesztivált a városrészben működő közművelődési és városszépítő egyesület új időpontban az eddigi januári helyett. A részben szabadtérre tervezett esemény a szombati esős időjárás miatt végül zárt térben zajlott le a Mindenki Házában. Nevezni idén is a megszokott három kategóriában – hagyományos répaétel, különleges répaétel, édes, vagy sós répás sütemény, vagy rétes – lehetett. Az étkeket a délutáni megnyitó előtt adhatták le a nevezők. A szakmai zsűri idén tíz csapat által leadott 12 ételt értékelt. Hat volt ezek közül hagyományos paradicsomos répaleves, itt kiválasztották a három legjobbat. A különleges répaételek kategóriában neveztek kapros-tejfölös répalevessel, a már említett répás hamburgerrel és barbecue marhasülttel, melyet répás feltéttel tálaltak, illetve rétes és répás pogácsa is a zsűri elé került.

A rendezvény megnyitóján Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a közösség számára fontos, hogy valamihez kötődjön a lakóhelyén, ezért olyan ünnepeket, programokat tartanak, amikkel az elődökhöz, hagyományokhoz kötődnek. Miklósfán ezt a répafesztiválban találták meg, hisz híres a helyben készített savanyított répa és az abból készített különféle ételek.

Radics Bálint, a miklósfai városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy a két kihagyás után újra megtartott közösségi eseményen igyekeztek a családokat megszólítani. Mint mondta: a miklósfaiaknak erős az identitástudata, őrzik a hagyományokat, de közben próbálnak megújulni, hogy a jelennek, napjaink igényeinek is megfeleljenek. Mindezt figyelembe véve állították össze a fesztivál programját. Az eseményre már a kezdéskor szép számban érkeztek látogatók, akik kíváncsiak voltak a répaételekre és a fellépőkre is.

A Miklósfai Szirének is felléptek a kulturális blokkban
Fotós: Szakony Attila

A megnyitó után a Miklósfai Szirének és Szikrák Néptáncegyüttes lépett színpadra, majd Auth Csilla koncertje követezett, a napot pedig a Strong zenekar utcabálja zárta.

A zsűri értékelése alapján hagyományos répaétel kategóriában a VSZ Gépészet Nagykanizsa nyerte el az első helyet, a répás ételkülönlegességek első helyét a Medgyaszay Étterem kapta Dukai László vezetésével. Rétes kategóriában Zsgánecz Ferencné finomságát értékelték a legjobbnak, és különdíjat kapott a 10 éves Pál Dorka, aki répaburgert készített.

Vadkerti-Tóth Jánosné, Mariann, a zsűri tagja, aki maga is répasavanyítással foglalkozik, az értékelést követően kérdésünkre elmondta, hogy Miklósfán hagyományos ételnek számítanak a savanyított répából készítettek. A tavalyi aszályos időszak viszont nem kedvezett a répának, kevesebbet tudott eltenni, mint korábban, pedig keresték a vásárlók. Tapasztalatai szerint a kiskertekben már csak kevés helyen ültetnek kerekrépát, inkább megveszik savanyított formában. Azt is megtudtuk, hogy a friss répát érdemes kovásszal eltenni, viszont ha már állt egy ideig, akkor inkább az ecetes savanyítást válasszuk. Így sokáig fehér színű marad és nem lesz rossz szagú.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában