2023.04.16. 11:30
Egy 10 éves lány készítette a különdíjas répaburgert
Répás hamburger és barbecue marhasült répás feltéttel is készült a miklósfai répafőző fesztiválra a hagyományos paradicsomos répalevesek mellett.
Cseresnyés Péter (balról) is megkóstolta a hagyományos répaételt. Mellette Vadkerti-Tóth Jánosné zsűritag, Radics Bálint képviselő és Dr. Lajkó Mihály egyesületi elnök
Fotó: Szakony Attila
Szombaton két év kényszerű szünet után rendezte meg újra a fesztivált a városrészben működő közművelődési és városszépítő egyesület új időpontban az eddigi januári helyett. A részben szabadtérre tervezett esemény a szombati esős időjárás miatt végül zárt térben zajlott le a Mindenki Házában. Nevezni idén is a megszokott három kategóriában – hagyományos répaétel, különleges répaétel, édes, vagy sós répás sütemény, vagy rétes – lehetett. Az étkeket a délutáni megnyitó előtt adhatták le a nevezők. A szakmai zsűri idén tíz csapat által leadott 12 ételt értékelt. Hat volt ezek közül hagyományos paradicsomos répaleves, itt kiválasztották a három legjobbat. A különleges répaételek kategóriában neveztek kapros-tejfölös répalevessel, a már említett répás hamburgerrel és barbecue marhasülttel, melyet répás feltéttel tálaltak, illetve rétes és répás pogácsa is a zsűri elé került.
A rendezvény megnyitóján Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a közösség számára fontos, hogy valamihez kötődjön a lakóhelyén, ezért olyan ünnepeket, programokat tartanak, amikkel az elődökhöz, hagyományokhoz kötődnek. Miklósfán ezt a répafesztiválban találták meg, hisz híres a helyben készített savanyított répa és az abból készített különféle ételek.
Radics Bálint, a miklósfai városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy a két kihagyás után újra megtartott közösségi eseményen igyekeztek a családokat megszólítani. Mint mondta: a miklósfaiaknak erős az identitástudata, őrzik a hagyományokat, de közben próbálnak megújulni, hogy a jelennek, napjaink igényeinek is megfeleljenek. Mindezt figyelembe véve állították össze a fesztivál programját. Az eseményre már a kezdéskor szép számban érkeztek látogatók, akik kíváncsiak voltak a répaételekre és a fellépőkre is.
A megnyitó után a Miklósfai Szirének és Szikrák Néptáncegyüttes lépett színpadra, majd Auth Csilla koncertje követezett, a napot pedig a Strong zenekar utcabálja zárta.
A zsűri értékelése alapján hagyományos répaétel kategóriában a VSZ Gépészet Nagykanizsa nyerte el az első helyet, a répás ételkülönlegességek első helyét a Medgyaszay Étterem kapta Dukai László vezetésével. Rétes kategóriában Zsgánecz Ferencné finomságát értékelték a legjobbnak, és különdíjat kapott a 10 éves Pál Dorka, aki répaburgert készített.
Vadkerti-Tóth Jánosné, Mariann, a zsűri tagja, aki maga is répasavanyítással foglalkozik, az értékelést követően kérdésünkre elmondta, hogy Miklósfán hagyományos ételnek számítanak a savanyított répából készítettek. A tavalyi aszályos időszak viszont nem kedvezett a répának, kevesebbet tudott eltenni, mint korábban, pedig keresték a vásárlók. Tapasztalatai szerint a kiskertekben már csak kevés helyen ültetnek kerekrépát, inkább megveszik savanyított formában. Azt is megtudtuk, hogy a friss répát érdemes kovásszal eltenni, viszont ha már állt egy ideig, akkor inkább az ecetes savanyítást válasszuk. Így sokáig fehér színű marad és nem lesz rossz szagú.