Thury-fasor

2023.04.23. 16:00

Át-, illetve újra kellett ültetni a fákat

A csillagok együttállása nem volt kedvező, több tényező is szerepet játszott abban, hogy az orosztonyi Thury-fasor fáit át kellett ültetni, illetve számosat újratelepíteni.

Horváth-Balogh Attila

A fákat ezúttal a mélyebb fekvésű részbe ültették

Forrás: Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

Mint arról akkor beszámoltunk, 2020 novemberében lelkes önkéntesek felajánlások révén több, mint kétszázötven fát ültettek el a településen, melynek keretében emlékfasort is kialakítottak a legendás várkapitány, Thury György halálának 450. évfordulója alkalmából. Az akcióra az önkormányzat, a településen működő Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a 10 Millió Fa Mozgalom nagykanizsai csoportja, valamint a Zalai Falvakért Egyesület közös szervezésében került sor.

Mint azt az akkori akció egyik ötletgazdájától, dr. Klein Ákos biológustól, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetőjétől megtudtuk, most áttelepítették a Thury-emlékfasor egy részét, összesen 47 darabot. Emellett kilencvennégy új csemetét helyeztek ki önkormányzati forrásból, a munkálatokban a lakosság is segédkezett gépi és kézi munkával egyaránt. Minden csemete mellé cső került, mely a könnyebb vízpótlást teszi lehetővé. A szakember érdeklődésünkre elmondta: a munkálatokra a nem túl optimális talajadottságok, a tavaly jelentkező extrém csapadékhiány és a jelentős vadkár miatt került sor. A fákat – és az emlékfasort – ugyanúgy az út mellé, de a mélyebb fekvésű, és a remények szerint ezért nedvesebb vizesárokba ültették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában