Ünnepélyes átadás

2023.04.29. 19:00

A nevelőszülőkre szükség van - képesítést igazoló tanúsítványokat adtak át Nagykanizsán

A nevelőszülői képesítést igazoló tanúsítványok ünnepélyes átadását tartotta szombaton a Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ a református templomban.

Benedek Bálint

A nevelőszülők és a központ munkatársai a képesítést igazoló tanúsítványok átadóünnepségén Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Bujdosó Balázs a központ intézményvezetője köszöntötte a megjelent szakembereket, jelenlegi és jövőbeni nevelőszülőket, illetve a gyermekeket. Elmondta: az idén tizenegyen vizsgáztak, és szereztek kitűnő tanúsítványt, ami óriási eredmény. A nevelőszülőkre országosan nagy szükség van, hiszen mintegy 25 ezer (!) fő van jelenleg a gyermekvédelmi rendszerben. Minden más szolgáltatóval egyetértésben mindegyikőjüknek az a célja, hogy ezek a fiatalok családba kerüljenek, ehhez pedig nevelőszülőkre van szükség.

- A nevelőszülő a hatályos jogszabályok szerint az a huszonnegyedik életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű személy lehet, aki a hozzá gondozásába helyezett gyermeknél legalább tizennyolc, de legfeljebb ötven évvel idősebb – folytatta. – Személyisége, egészségi állapota és persze a körülményei alapján alkalmas legyen a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására. További számos egyéb feltételen túl el kell végeznie ezt a bizonyos 60 órás képzést, ha mindezeket sikerrel vette, akkor biztosíthat a gyermekvédelmi rendszerben lévőnek gondoskodást és nevelést. Célunk, hogy a gyermekek képessé váljanak a vér szerinti családjukba való visszailleszkedésre, vagy nevelőszülői, illetve örökbefogadó családba történő beilleszkedésre, az önálló életvitelre.

Bujdosó Balázs szerint a nevelőszülők létszáma kevés, a toborzással is elég sok feladatuk van. A tapasztalat azt mutatja, hogy nehéz megszólítani a lakosságot, próbálkoznak különféle technikákkal, de a kanizsai átadót mindenképpen sikerként könyvelhetjük el. Szeretnének olyanokat találni, akik éreznek olyan belső indíttatást, hogy vállalják a nevelőszülőséget. Nyilván ezért jár kvázi fizetés, s ellátmány, amit a gyermekre kell fordítani. Mindez viszont kevés, kell egy olyan plusz elhivatottság, amiért a társadalmi felelősségvállalásnak ezt a formáját választja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában