Takarékos gazdálkodás

2023.02.15. 19:45

Elfogadták a költségvetést Lentiben

Szerdán soron kívüli ülésen 5,3 milliárd forint bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el az önkormányzati képviselő-testület az idei költségvetést. A takarékos és fegyelmezett gazdálkodás a cél a városban.

Korosa Titanilla

A legnagyobb összegű beruházás a Lenti és Hernyék között tervezett kerékpárút

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Az 5,3 milliárdos bevételi főösszegből 2,1 milliárd forint kapcsolódik az európai uniós pályázatokhoz. Jelenleg a városnak 22 még folyamatban lévő pályázata van. Az államháztartáson belülről származó működési célú támogatások összege 773 millió forint, az adóbevételeket tekintve 746 millió forinttal számolnak. 

A kiadási oldalon az intézményi költségvetések előirányzata mintegy 1,6 milliárd forint, a személyi juttatások összesített összege pedig meghaladja az 1,1 milliárdot. Beruházásokra 807 millió forintot terveztek, ebből 535 millió forint európai uniós forrás. A legjelentősebb összeg a Lenti és Hernyék között tervezett kerékpárút 401 millió forintos kiadása. Felújításokra 1 milliárd forintot különítettek el jórészt uniós pályázati forrásból, ebből legjelentősebb a csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztésének 725 millió forintos összege. Hazai pályázatból újulna meg a Petőfi Sándor-szobor és az aradi vértanúk emlékműve 2,8 millió forintért, a zártkerti programban pedig 5 millió forint jutna harangfelújításra, illetve 67 millió forint a víz- és szennyvízhálózat felújítására. 

Az önkormányzat folyószámla-hitelkerete 250 millió forint. A takarékos gazdálkodás mellett támogatják a civil és sportszervezeteket, illetve biztosítják az alapfokú oktatási intézménybe Lenti városrészeiből bejáró gyermekek részére az ingyenes tanulóbérletet a tanítási időszakban.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában