Frissen Zalából

2023.02.05. 17:42

Az E.On tájékoztatója a zalai szélvihar miatt az áramszolgáltató eszközöket ért károkról, áramkimaradásokról

Lapunk az áramszolgáltatótól vasárnap délután érdeklődött a zalai áramkimaradásokról, a károkról. Varga Ivett sajtószóvivő az alábbi összefoglalót juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Illusztráció

Zala vármegyében a heves szél területén jelentős viharkárokat okozott, kollégáink szombaton egész nap nagy erőkkel dolgoztak a középfeszültségű hálózatot ért, tehát nagyobb kiterjedésű károk felszámolásán. A nagykanizsai üzemünkben összesen 29 vonalon észleltünk üzemzavart. Az érintett ügyfelek jelentős többségénél még szombaton sikerült helyreállítani a szolgáltatást, de vasárnap is nagy erőkkel, többek között Budapestről és Nyíregyházáról érkező szerelőkkel kiegészülve folytatódtak a javítások. Estére mindösszesen egy-két helyen maradhat hosszabb javítási időt igénylő, de már csak egyedi fogyasztói zavartatást okozó hiba a középfeszültségű hálózaton, erről az érintetteket már értesítettük.

A középfeszültségű károk felszámolása után teljes erőkkel tudtunk a még fennmaradt kisfeszültségű hibák helyreállításán dolgozni, ezek jellemzően egyedi, egyetlen házat érintő, vagy kisebb szakaszhibák a megye területén, százas nagyságrendben. A kérdésben említett Zalaegerszeg környéki hibák is ilyen vihar okozta kisfeszültségű meghibásodások, folyamatosan dolgozunk rajtuk egészen késő estig.

Vasárnap estig az általunk ismert, ügyfélérintettséggel járó kisfeszültségű hibák döntő többségét teljesen kijavítottuk, néhány olyan esetben marad hétfőre a beavatkozás, ahol jelentős hálózatépítési, javítási munkára van még szükség. E mellett arra számítunk, hogy lehetnek még olyan hibák, amelyről nem tudunk, mert nem érkezett róla bejelentés, pl. nyaralókból, hétvégi házakból, zártkerti ingatlanokból, erre is készülünk kapacitással.

A károk mindenütt hasonlóak: farádőlések, vezetékszakadások, egyes vagy többes oszloptörések okoztak áramkimaradást. Ma és tegnap folyamatosan zajlott a kidőlt fák eltávolítása, az új oszlopok felállítása, a megrongált hálózati elemek cseréje, ebben a katasztrófavédelem mellett külső szerződött partnereinkkel és hálózatépítő cégekkel dolgozunk együtt. Ahol autóval nem járható területen kellett dolgoznunk, ott mezőgazdasági gépekkel vontattuk be a munkagépeinket, emelődarus autóinkat, hogy hozzáférjünk a leszakadt vezetékekhez.

Lentiben a Táncsics utcában nehezíti a munkát, hogy egy hatalmas fa úgy dőlt a hálózatra, hogy több betonoszlopot tört ki egyszerre, itt az oszlopokat pótoljuk, és újraépítjük a hálózatot, ez a munka vasárnap az esti órákban fejeződik be.

Zalakaros hegyvidéki részén 2-3 fogyasztó maradhat holnapig áram nélkül, mert megközelíthetetlen erdős terepen kell kollégáinknak a hálózatot javítani, ügyfeleinkkel egyeztettünk erről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában