Természetvédelem

2023.01.25. 20:45

Két hónap van fészekrakásig

A költési időszak előtt, március végéig kellene elvégezni a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat – hívja fel a figyelmet közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Zalai Hírlap

Gólyafészek villanyoszlopon

Fotó: Orbán Zoltán / MME

A leggyakrabban gondot okozó beavatkozások között az élen az épületfelújítások állnak, mert a tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket (és denevéreket) érintő munkálatok a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötöttek, és csak a szaporodási időn kívül, ősztől tavaszig végezhetők el. Az MME kiemeli: a hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne hangsúlyozni, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket. 

A fokozottan védett fehér gólya jellemzően már villany­oszlopokon fészkel. Előfordul, hogy például a téli viharokban megrongálódott otthonok veszélyeztetik az áramellátást, illetve a madarakat is. A megnyugtató megoldás a fészkek magasító kosárra emelése lehet, ám az illetékes kormányhivatalok a beavatkozásra csakis költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt. 

A fák és bokrok kivágása sok esetben (hullámtértisztítás, elektromos vezetékek megóvása) indokolt lehet, ám ezek a munkák jól tervezhetők az őszi-téli időszakra. Aki azonban a költési időszakig vár, törvényt sért velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában