Átfogó felmérést végeztek

2023.01.10. 16:21

A Mura-mente madárfaunája

A Mura térsége kiváló életteret jelent a madarak számára, hiszen a kaviccsal borított bokros partrészek, a folyó menti tölgyesek és gyertyánerdők, valamint a növényzettel teli holtágak egyaránt nagyszerű fészkelőhelyeket rejtenek.

Gyuricza Ferenc

A fekete gólyák száma emelkedőben van

Forrás: Archív

A szomszédos országban a közelmúltban végeztek átfogó felmérést a Mura térségében előforduló madarakról, a Muravidéki Magyar Rádió ennek kapcsán készített rövidebb riportot Zeljko Salamon maribori ornitológussal. A szakember elmondta: a Szlovén Madártani Egyesület a teljes Mura menti területet vizsgálta, s a megállapítások szerint a legértékesebb állomány a Vucja Vastól délkeletre eső részen található, ott, ahol a folyó kiszélesedik, vízének sodrása lelassul, illetve holtágai is bővebben találhatóak ezen a területen. Itt – beleértve mezőgazdasági művelés alatt álló területeket, illetve a Mura menti településeket is – összesen 116 különböző madárfaj él.

Az ornitológus a lakott területeket – s azon belül is elsősorban a parkokat, temetőket – azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert a nagy számban előforduló, a tengelichez hasonlatos kenderike például legszívesebben a ciprusfélékbe rakja fészkét, az pedig jellemzően a falvakban, városokban fordul elő.

A kenderike viszonylag nagy számban előforduló faj 
Forrás: Archív

Zeljko Salamon beszélt arról is, hogy egyes madárfajok száma csökkent, másoké növekedett. A fürj és a vadgerle állománya például jelentősen megcsappant, a nagy kárókatonák száma viszont emelkedő tendenciát mutat, vélhetően annak is köszönhetően, hogy Európa északi térségeiben védettséget kaptak, s ezzel párhuzamosan megtiltották a vadászatukat. Szintén növekvőben van a fekete gólyák populációja, míg harminc éve mindössze két fészkelőhelyről tudtak Szlovéniában, addig ma ez szám már jóval nagyobb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában