Téli égetés

2022.11.22. 17:00

Sün lapulhat a halomban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére figyelmeztet.

Zalai Hírlap

A civil szervezet közleménye szerint a kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára (téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken). Fontos, hogy ezeknek a halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költözött sünökre gondolva történjen.

Lehetőleg ne vasvillával kezdjük a munkát, hanem szerszámnyéllel, hosszabb bottal, az alapi részen akár kézzel forgassuk át a halmot. Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontjuk el. Soha ne gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat, mert a lángok elől a sünök nem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül.

Ha a halom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában