15 nemzetközi partnerintézmény bevonásával

2022.11.30. 21:07

Megtartották a romák felzárkóztatását célzó Interreg-projekt zárókonferenciáját Lentiben

A romák felzárkóztatása, digitális, információs és funkcionális készségeik fejlesztését célozta az a tíz ország részvételével megvalósult határon átnyúló program, melynek zárókonferenciáját tartották szerdán a városi művelődési központban.

Korosa Titanilla

A konferencia előadói és szervezői: b-j Pácsonyi Imre, Robert Celec ügyvezető, Tamara Muhic projektmenedzser (Research and Educational Centre Mansion Rakican), Daniel Grebeldinger projektmenedzser (Nevo Parudimos Association), Kárpáti Veronika, a Zala Megyei Önkormányzat munkatársa

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és 15 nemzetközi partnerintézmény bevonásával valósult meg a 2020-ban kezdődő röviden Dream Road elnevezésű Interreg-projekt, melynek teljes költségvetése több mint 1,6 millió euró volt.

A program kapcsán elhangzott, hogy az Európában élő 10-12 millió roma életét főként a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek határozzák meg. A rossz életkörülmények és a nagyfokú kirekesztettség – főként a foglalkoztatás, egészségügy, oktatás, lakhatás területén – rányomja bélyegét a mindennapjaikra. A projekt célja volt a romák felzárkóztatása, digitális, információs és funkcionális készségeik fejlesztése különféle módszerekkel: tanulási laborokkal, virtuális know-how platformokkal, kompetencia fejlesztését célzó tréningekkel. Továbbá felmérés készült a romák helyzetéről, szükségleteiről, lehetőségeikről, valamint az integrációról, oktatási és lakhatási helyzetről, de szerepet kapott a diszkrimináció és a politikai képviselet is. Kidolgoztak a partnerek egy eszköztárat, mely a gyakorlatban is könnyen alkalmazható módszertanokat kínál a romák beilleszkedéséhez, problémamegoldó és megoldáskereső képességeik kialakításához.

A zárórendezvényen Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke összegezte a program eredményeit. Elmondta, hogy a pályázatban résztvevő széles partnerség is jelzi, hogy a roma kérdés fontos terület Európában. A programban elsősorban a bekapcsolódok digitális készségeinek fejlesztésére koncentráltak, hiszen a számítógépes ismeretek elengedhetetlenek a hétköznapi életben, az ügyintézésben, az oktatásban, az ismeretek megszerzésében. Az oktatás és a munka kínálnak olyan beavatkozási lehetőségeket, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a roma népesség megszabaduljon hátrányaitól.

A zárókonferencián előadások hangzottak el a partnerintézmények képviselőitől, délután pedig Mikekarácsonyfán egy helyi jó gyakorlatot mutattak be a zalai résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában