Hit, haza, megmaradás

2022.11.11. 09:30

A magyar szentekre emlékeznek a zalaegerszegi Zrínyi-gimnáziumban

Hit, haza, megmaradás címmel a Magyar szentek és boldogok emléknapja (november 13.) alkalmából rendezett makett- és plakátkiállítást a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, amit a hónap végéig nézhetnek meg az érdeklődők az iskola aulájában.

Mozsár Eszter

Pillanatkép a megnyitóról

Forrás: Gál Regina

A színvonalas és igényes válogatást a 6/n osztályos tanulók készítették, akik a múlt tanév végén és az idei elején dolgozták fel ötletesen házi és szorgalmi feladatként a történelem-, hon- és népismereti óra témáját. Többen a koronázási jelképeket, valamint az Országházat formázták meg ügyesen, a tablókon pedig helyet kapott a magyarság őstörténete, a nomád kultúra, a honfoglalás és a kalandozások kora. Emellett ugyancsak aprólékosan kidolgozott, illusztrációkkal díszített plakátokon köszönnek vissza az Árpád-házi szentek, köztük a legendás királyok, Szent István és Szent László, a vértanú Szent Gellért, az elesetteket segítő Szent Erzsébet és a betegeket ápoló Szent Margit. A kiállítás Stárics Roland igazgatóhelyettes, földrajz-történelem szakos tanár ötlete alapján valósult meg. Ő azt szerette volna, ha a diákok a kötelező tananyag elsajátítása mellett játékos formában emlékeznek meg magyarságunkról, miközben a négyfős csoportok átérzik a közös alkotás örömét.

Forrás: Gál Regina

- Ne feledjük, a középkorban az Árpád-ház adta a legtöbb szentet az európai uralkodóházak között, s hosszú évszázadokon keresztül a Magyar Királyság töltötte be a kereszténység védőbástyájának szerepét. A magyar történelemben tehát a hit, a megmaradás, a szabadság és a függetlenség korokon és korszakokon átívelő módon, elválaszthatatlanul egybefonódott. A jelen generációk felelőssége pedig nem kevesebb, minthogy ezt, a szentjeink által képviselt közösségerősítő utat tovább járják – hangsúlyozta a pedagógus a kiállítást megnyitó beszédében.

A rövid ünnepség elején a Mi a haza? című Majthényi Flóra-verset és a Boldogasszony anyánk című egyházi éneket adták elő a tanulók a jelenlévőknek. A tárlat november végéig várja az érdeklődőket.

Forrás: Gál Regina

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában