Ingyenes szűrések, mérések, diétás tanácsok

2022.11.14. 06:50

Diabetes világnapi figyelemfelhívás Zalaegerszegen

November 14. a cukorbetegség világnapja, a világon mindenütt ekkor hívják fel a figyelmet a veleszületett vagy szerzett népbetegségre, annak kezelésére, a betegek lehetőségeire, amit önmagukért tehetnek.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszegen a Zalaegerszegi Diabetes Egyesület november 15-én, kedden 14 órától a Dísz téri TESZ székház III. emeleti 328-as termébe várja az érintetteket és az érdeklődőket, ahol a diabetes világnap kapcsán ingyenes szűrések, mérések, diétás tanácsok állnak rendelkezésre lábvizsgálattal, értornával, 15 órakor dr. Bagosi Zoltán diabetológus beszél arról, hogy 100 éve adták be az első inzulint, s áttekinti a legújabb kezelési eljárásokat is. A résztvevők 16 órakor figyelemfelhívó diabetes sétára indulnak kék lufikkal a Dísz térről.

A diabetes világnap azonos Frederick Banting születésnapjával, aki Charles Besttel együtt fedezte fel az inzulint 1922-ben, írja a magyar diabetes társaság ismertetője. Diabetes világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy ráirányítsa a figyelmet a cukorbetegség növekedésére. 2019-ben 463 millió cukorbeteget tartottak nyilván a világon, többségük 2-es típusú, azaz szerzett diabetes-ben szenved, s minden 5. beteg 65 év feletti.

A kampány eredményeként 2006-ban az ENSZ elfogadta azt a határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A figyelemfelhívás érdekében kampány indult, hogy minél több emlékművet és épületet világítsanak ki kék színben a diabetes világnapon. 2008-ban például világszerte 1107 emlékmű és épület, Budapesten a Szabadság szobor borult kék fénybe. A diabetes másik jelképe a kék kör, ami a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. A 2021-2023-as időszak kampánytémája a "Hozzáférés a cukorbetegség megfelelő kezeléséhez".

A zalaegerszegi egyesület is ezért tart kék lufis sétát kedden este. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában