Zaol podcast

2022.10.28. 06:50

Zaol Podcast: A múlt értékei a jövőért – vendégünk Prokné Tirner Gyöngyi, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vezetője

Mától hallható a Zaol-podcast legfrissebb adása, amelynek Prokné Tirner Gyöngyi, a 40 éves Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vezetője volt a vendége.

Péter B. Árpád

Prokné Tirner Gyöngyi szerint az értékek nem veszhetnek el

Forrás: Fehér Márk / zaol.hu

Mint mondta, együtt ünnepelnek a Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel, hiszen az a közösség gondolta ki, hogy Gébárton létesüljön egy népművészeti központ, és a szervezet tagsága, Skrabut Éva vezetésével, az építkezésből is jócskán kivette a részét 1982-ben.

Már a közös (érték)teremtő munka során is erős mag kovácsolódott, fogalmazott Prokné Tirner Gyöngyi, s ez a kohézió azóta is megvan, sőt, gyarapodott az ide tartozók létszáma. Szerinte e 40 esztendő összefoglalásának is tekinthető az mondat, amellyel az évfordulóra megjelent kiadvány kezdődik: „A múlt értékein dolgozunk ma a jövőért”.

Prokné Tirner Gyöngyi szerint az értékek nem veszhetnek el, s ma ennek segítése az egyik legfontosabb küldetése a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóháznak.  

– A feladatunk az, hogy korábbi idők kézműves technikáiból, motívumaiból, formáiból mentsünk át a mai kultúrába olyan elemeket, amelyek beilleszthetők, használhatók akár a lakásunkban, a mindennapokban, vagy épp a viseleteinkben – tette hozzá.

Szerinte mindez működik, csak tudni kell az arányokat, „amit viszont nagyon nehéz megtanítani, átadni, továbbvinni”. Az alkotóház vezetője leszögezte: muszáj a népi kézművességnek olyan irányba mennie, ami azt eredményezi, hogy e tárgyak ne csupán díszek, hanem hordhatók, használhatók legyenek a mindennapokban.

A beszélgetés mától meghallgatható a zaol.hu-n.

Az adás elérhető a spotify csatornánkon is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában