Esély – Egyenlőség – Könyvtár

2022.10.03. 15:30

Terápiás kutyás programot tartottak Lentiben

Idén Esély – Egyenlőség – Könyvtár felhívással tartják az Országos Könyvtári Napok eseményeit. A programsorozathoz a helyi városi könyvtár is csatlakozott. Hétfőn az állatok esélyei témakörhöz kapcsolódva terápiás kutyákkal tölthettek el vidám perceket előbb a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ lakói, majd a Lenti Mesevár Óvoda csöppségei.

Korosa Titanilla

Dr. Nagy Erzsébet és Borcsa az óvodásokkal

A játékos foglalkozásokat Tolnai Tímea és dr. Nagy Erzsébet, a Zalai Kutyabarátok Egyesületének terápiáskutya-felvezetői tartották Zserbó és Borcsa nevű kutyáikkal. 

Mi az óvodások programjába kapcsolódtunk be, a gyerekek az ismerkedés során megsimogathatták, vezethették a kutyákat és játszhattak velük, mindezt mondókákkal, énekkel körítve, és közben a felelős állattartásról is beszélgettek velük életkoruknak megfelelően. 

Tolnai Tímea elmondta, hogy ezeken a programokon a gyerekek mintát látnak, hogy hogyan bánnak a kutyákkal ők, terápiáskutya-felvezetők, sokat dicsérik, jutalmazzák a négylábúakat és erre buzdítják a gyerekeket is. Emellett tanítják nekik azokat a jelzéseket, melyeket a kutyák küldenek, mint például a farokcsóválás, fülhegyezés, illetve játékos formában végigveszik azokat a dolgokat, amiket a kutyusok szeretnek, mint a játék, az evés, a séta. 

A kutyaterápia összetett folyamat, intézményekben valósítja meg egy terápiás csapat, de állatasszisztált aktivitásra és állatasszisztált foglalkozásra van lehetőség alkalmi jelleggel is, olyankor az élményszerzés és élménynyújtás áll a középpontban. 

Azt is megtudtuk, hogy a terápiás kutyák kiképzésekor nem az állatok fajtája, hanem a temperamentuma számít, a Zalai Kutyabarátok Egyesületénél 13 terápiás kutyás páros dolgozik. Az állatok képzése hosszú folyamat, kölyökkorban kezdődik. A terápiás kutyák aztán gazdáikkal együtt három szintes vizsgát tesznek, ha ezt teljesítik a párosok, akkor két évre szóló tanúsítványt szereznek.  

A kutyákkal való együttműködés elsajátítását a szakemberek 0-99 éves korig ajánlják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában