A zalaegerszegi piacon és a bolhán jártunk

2022.09.12. 18:00

Spájzolnak krumpliból és hagymából

Az esős reggel miatt vasárnap a megszokottnál kevesebben voltak a zalaegerszegi bolhapiacon és a vásárcsarnokban. Válogatni volt miből, s a csarnok vezetése programmal is szolgált. Horváth István, a Vásárcsarnok vezetője fánkot sütött a piacon Köröcz Károly virágossal, látványosságként, kóstolónak, s hogy mindig legyen valami érdekesség, vásárlócsalogató attrakció.

Szabó Judit

Milei István azt tapasztalja, megváltoztak a vásárlói szokások

Fotó: Szabó Judit

– Rózsafánkkal próbálkozunk, a bolhán vettük hozzá ezt a készséget – mutatta vidáman Horváth István a formázót, s bár a sütemény az alakját nézve hagyott némi kívánnivalót maga után, a tészta jól sikerült, szépen pirult az olajban.

Horváth István és Köröcz Károly rózsafánkot sütött 
Fotós: Szabó Judit

A vevők vasárnaponként elsősorban a bolha miatt jönnek, a kincsvadászat izgalmával vagy konkrét céllal, kis pénzért megvenni, amire szükség van, jó vásárt csinálni.  Az edények, szerszámok mellett egyre több használt ruhát árulnak. A jobbak ára inkább ezresben-ezresekben, mint százasokban mérhető – a márkás holmi itt is drágább, persze állapottól függően.  Hogy a világot elárasztották a (felesleges) ruhák, az abból is látszik, hogy jó néhány darabon még ott lóg az eredeti címke.

A fánksütéshez a formázót a bolhapiacon vették
Fotós: Szabó Judit

Láttam könyveket 300-ért, salátástálakat 200-ért, de a finom, vékony, metszett, régi üvegpoharak rajongói sem távoznak üres kézzel a bolháról. Kínáltak régi szódásüvegeket és órákat, legót és Barbie-babát nagy mennyiségben, képkeretet (lehangoló módon ki tudja, kiket ábrázoló megsárgult fotókkal), bakelitlemezt 300-ért – s ez csak egy gyors kör önkényes mérlege.

A bolhapiacon a Fradi-drukkerek is találnak "kincset"
Fotós: Szabó Judit

A piacon megjelent már az árvácska, általában 300-ért darabja. A zöldségárakon sokan hüledeznek, persze nem csak a piacon: az élelmiszerárak emelkedéséről, bárhol jár az ember, elcsíp egy-egy szófoszlányt. A piacon vasárnap a friss zöldbab kilónkénti 1600 forintos árán döbbent meg valaki mellettem. Próbálná csak megtermelni és leszedni a mai költségek mellett, ez már a termelő álláspontja volt.

Megálltam Milei István standjánál is, aki saját, részben vegyszermentes zöldségeit, gyümölcseit kínálja, s azt mondja: krumpliból, hagymából már spájzolnak az emberek, a kumplit sokan 10-20 kilónként viszik, arra számítva, hogy tovább nőnek az árak. Nála is volt némi emelés, de a nagyobb gazdák nagyobb bajban vannak, mondja, azok, akik több üzemanyagot és energiát használnak.

Köröcz Károly, aki a fánksütésnél szorgoskodott, nem panaszkodott a nehezebb időkre. „Csökken a forgalom, de nekem már megfelel, rosszabb ne legyen”, mosolygott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában