Tanuljunk meg szelektíven gyűjteni!

2022.09.07. 17:30

Hogyan használjuk a színes kukákat? (videó)

Az olvasóknak nemrég mutattuk be a búslakpusztai, szelektív hulladékokat válogató üzemet, valamint a tavaly ősszel üzembe helyezett modern automatizált gépsor működését. A környezettudatos polgár bizonyára már jól tudja, hogy az otthoni hulladékot hogyan gyűjtsük szelektíven, ám nem árt az ismétlés.

Mozsár Eszter

Sóti Balázs mögött a leválogatott Tetra Pak dobozok, amiket újrahasznosítanak. Fotó: Pezzetta Umberto

Mindenekelőtt fontos elmondani, hogy az alábbi információk a Zalaegerszegen és környékén házhoz menő hulladékgyűjtésre vonatkoznak, ugyanis a már bemutatott gépsor azt teszi lehetővé, hogy a telepre együtt érkezzen a fém, a papír, a műanyag csomagolóanyag, továbbá a Tetra Pak doboz. Ezeket tehát nem kell külön gyűjteni azoknak a háztartásoknak, amelyek a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. területéhez tartoznak. Az ott élők január óta egységes zsákokat kapnak erre a célra. Persze ez még nem mentesít senkit az alól, hogy továbbra is kizárólag újrahasznosítható hulladékot rakjon a zsákokba, az arra a célra használható színes kukákba. A cég honlapján egyébként egyértelműen utánaolvashatunk mindennek a Mit, hova dobjunk? menüsor alatt. Bármennyire is furcsa, kevés műanyag mehet a sárga gyűjtőedényekbe.

- Jól jegyezzük meg a szelektíven gyűjthető műanyagokat. Az összes beérkező műanyag/fém harmada PET-palack. Tehát a ténylegesen újrahasznosított anyagok több mint fele műanyag palack. Különválogatjuk azokat szín szerint. Soha ne legyen benne folyadék, mert az károsítja a gépeket, s a kupakot is vegyük le, mert azt külön hasznosítjuk. Nem kell teljesen laposra taposni, elég, ha jól összegyűrjük – tájékoztatott a részletekről Sóti Balázs, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. informatikai és kommunikációs vezetője. - Figyeljük a feliratokat, az sok információt közöl. Ide tehetjük a mosószeres, nagy sűrűségű polietilén (HDPE) flakonokat, emellett a vékonyabb zacskókat, kupakokat, kozmetikai flakonokat. Szintén újrahasznosíthatóak a vajas- és joghurtosdobozok, ketchupos flakonok.

A műanyag gyermekjáték motor nem a szelektív kukákba való, várjuk meg vele a lomtalanítást. Fotó: Pezzette Umberto
 

A szakember felhívja a figyelmet, hogy vannak nagyon veszélyes és mérgező műanyagok, ezeket tilos a szelektív edényekbe rakni. A PVC például rengeteg játék, fólia, ételtároló, vízvezetékcső alapanyaga, ezeket és a PS, azaz polisztirolt tartalmazókat – ételhordó dobozok, poharak, hang- és hőszigetelők – a hulladékudvarba vigyük. A dobozokon feltüntetett háromszögben a 3-as és 7-es számú nem újrahasznosítható, legalábbis Búslakpusztán. A kommunálisba dobjuk a védőgázas műanyag csomagolást is, tehát a sajtok, szalámik dobozát, mert azokat sem lehet újra feldolgozni. 

- Minden olyan műanyag, ami a weboldalon felsorolt kategóriába nem sorolható, az nem újrahasznosítható. Ide tartozik például a polikarbonát (PC), amelyből CD, DVD, valamint egyes szemüveglencsék is készülnek. Emellett ide soroljuk az úgynevezett fémgőzölt csomagolásokat, például a csipszes zacskókat. Egy egyszerű teszttel eldönthető, hogy egy ilyen zacskó újrahasznosítható-e: ha összegyűrés után visszanyeri eredeti méretét, akkor nem szabad a szelektívbe dobni. A műanyagokkal együtt gyűjtjük a fém italos- és konzervdobozokat, amiket nem kézzel válogatnak, hanem mágnessel szedik le a félautomata soron. Nem kell patikatisztára mosni mosószerrel semelyik fém vagy műanyag dobozt, csak az úgynevezett „szürke” zagyvízzel öblítsük le azokat. Ugyancsak sok italos kartondoboz érkezik hozzánk. Ezek jellemzően tejes, üdítős vagy gyümölcsleves Tetra Pak dobozok. Az italos dobozos bálákat a feldolgozáskor egy speciális szerkezetben vízzel keverik a feldolgozó üzemben, így eltávolítják a polietilén- és az alumíniumrészeket. A papírt ezután felaprítják és cellulózrostokra bontják. A keletkező pépet megtisztítják, sűrítik, majd újra papírtermékeket lehet belőle gyártani. Az ember azt hihetné, hogy a tojástartó doboz a papiros edénybe dobható, pedig nem. Papír, csak mivel már eleve újrahasznosított, a benne lévő cellulózszálak már nem tapadnak, így a komposztban a helye. 

Sóti Balázs hozzátette, az optikai válogató használata éppen azért hatékony, mert a kukás autóknak nem kell többször fordulniuk a különböző színű zsákok miatt, tehát egyszerre hoznak be mindent, másfelől nagyon érzékenyek, tréfásan szólva a „denevérektől a delfinekig” tartó széles spektrumon látnak. Még egyszer felhívja arra is a figyelmet, hogy minden szelektívbe dobott hulladékot előzetesen tisztítsunk meg az ételszennyeződéstől. 

Gyors felsorolásszerűen még megnézzük, hogy mi mehet a kék színű papírzsákba, edénybe: újságok, szórólapok, könyvek (műanyag borítás nélkül), irodai papírok (műanyag lefűzhető tasak nélkül), karton- és egyéb papír csomagolóanyagok tiszta, élelmiszermentes állapotban, melyeket a közszolgáltató minőség alapján tovább válogat. Ne tegyük a szelektívbe a tapétát, a használt higiéniai eszközöket, az indigó és önátíró tömböt, az öntapadós matricákat, címkepapírokat, elemeket, akkumulátorokat, elektronikai hulladékokat és veszélyes hulladékokat. Figyeljük az évenkénti lomtalanítási lehetőségeket és látogassuk esetleg többször a hulladékudvart, ami nem egyenlő a búslakpusztai feldolgozóval. 

Tény, hogy sokszor azért szüntetik meg a szelektív szigeteket, mert a lakosság nem rendeltetésszerűen használja azokat, s odakerül néha egy-egy, a hulladékudvarba való bútor, elektronikai hulladék. Ugyancsak szomorú, hogy az ingyenes szelektív szolgáltatás közé „keveredik” a fizetős kommunális hulladék, mert így egyszerűbb az állampolgár dolga. Ám arra senki nem gondol, hogy a közszolgáltatónak jóval többe kerül a vegyes hulladék lerakása, tárolása, szétválogatása ebben az esetben. 

Kapcsolódó tartalom:
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában