Ifjúsági fesztivál

2022.08.29. 11:30

Kulturális hagyományok a Kárpát-medence régióiból Lendván

Második alkalommal adott otthont a 2015-ben indult Kultiválnak, azaz a Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztiválnak a Muravidék. A határon túli magyarok közművelődési programjának szereplői az elmúlt hét végén Domonkosfán és Lendván mutatkoztak be egymás, illetve a közönség előtt.

Gyuricza Ferenc

Kosárfonó kézműves foglalkozás a Bánffy Központ udvarán. A kép előterében Széman Emese Rózsa (balról), Kovács Lilla és Mártoni Ildikó. Hátul fehér pólóban Széman Rózsa oktató

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Kultivált 2015-ben indította útjára a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal, azzal a céllal, hogy legyen egy olyan találkozási pont, ahol a különböző régiókban kisebbségi létben élő magyar fiatalok megismerkedhetnek, kapcsolatot teremthetnek egymással, vagy bemutathatják kulturális hagyományaikat. A Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál emellett minden esztendőben más helyszínre költözik, így a résztvevők az adott magyarlakta területet is feltérképezhetik. 2015-ben Erdély volt a házigazdája a rendezvénynek, majd a következő évben a Muravidék, ahova most újra visszatértek a fesztivál résztvevői. 

Az idei Kultiválon a muravidéki magyarok mellett erdélyi és délvidéki fiatalok vettek részt – tudtuk meg Soós Mihálytól, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójától, aki hozzátette: emellett magyarországi szereplői és közreműködői is voltak a rendezvénynek. A Kultivál nemcsak a résztvevők egymás közötti kapcsolatcseréjéről szól, hanem a nagyözönség előtti bemutatkozásról is, ezért a négy napos – csütörtöktől vasárnapig tartó - fesztivál során több alkalommal is színpadra léptek a jelen lévő művészeti csoportok. Az erdélyi magyarságot a kolozsvári Ampelopsis Versszínház képviselte, amely Fényszárnyú szó címmel a Szabó Lőrinc verseiből összeállított vadonatúj műsorával lépte meg a közönséget. A Délvidékről érkező Skandálum együttes szintén megzenésített verseket adott elő, a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai pedig harcászati bemutatóval, illetve a középkori udvartartásra jellemző szokások ismertetésével kötötte le az érdeklődők figyelmét. A házigazdák az Új-Muravidék Citerazenekar és a gitáros-énekes Setár Lucia műsorával csatlakoztak a bemutatókhoz, a fesztivál péntek esti programjának sztárfellépője pedig a budapesti Fricska zenekar volt. A négy napos programban a népi kézműves hagyományokat is igyekeztek bemutatni, ebben az erdélyi kosárfonóknak jutott főszerep. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában