Program a szoptatás világnapja alkalmából

2022.08.30. 15:00

Az anyatejes táplálást népszerűsítették Nagykanizsán

Állj ki a szoptatásért, oktass és támogass címmel szervezte meg az Egészségügyi Alapellátási Intézmény szoptatás világnapi, ingyenesen látogatható rendezvényét kedden a nagykanizsai Medgyaszay Házban.

Benedek Bálint

Az anyatejes táplálást népszerűsítették, balról: Balogh László polgármester, Herman-Kovács Henriett és Herman Noémi, valamint Stimeczné dr. György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátás Intézmény vezetője

Fotó: Szakony Attila

A vendégeket Balogh László polgármester köszöntötte. Elmondta: Magyarország családcentrikus hagyományát, a családban gondolkodás természetességét jól mutatja a tény, hogy hazánk az anyatejes táplálásban a világelsők között van. Tízből nyolc magyar ért egyet azzal, hogy az anyatej a legjobb táplálék egy kisbaba számára.

- Az anyatejes táplálás mintegy szimbóluma a gondoskodásnak, a szeretetteljes és felelős családnak, amely mindennek alapja és egyben a boldogabb és sikeresebb jövő garanciája - folytatta a városvezető. - E világnap nem csupán megemlékezés az anyatejes táplálás fontosságáról, hanem aktív, társadalmi beszélgetést előirányzó mozgalom, amelynek fontos célja, hogy az édesanyák és a családok támogatást kapjanak és ezáltal egészségesebb jövőt építsenek.

Az előadások sorában dr. Zsoldos Amanda házi gyermekorvos beszélt a szoptatás fontosságáról, hiszen manapság egyre több kutatás mutatja ki rövid és hosszú távú kedvező hatásait a babára s az édesanyára nézve is. Az anyatej sok betegség ellen véd, hangzott el, s a szakember számos praktikát is elmondott az édesanyáknak, ami megkönnyíti a táplást. Hozzátette: Nagykanizsán a Petőfi utcai anyatejgyűjtő állomásra pedig azokat az édesanyákat várják, akiknek saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyatejük is van.

A kanizsai Mánfai Júlia is élt ezzel a lehetőséggel. Kisfia, a négy és fél hónapos Nagy Bálint még a kórházban kapott mástól anyatejet, hiszen akkor neki még nem volt elég. Most, hogy fordult a kocka és sok anyateje lett, szívesen felajánlja a többletet, ugyanis sok kisbabának szüksége van erre a természetes erőforrásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában