Szőlőhegyi piknik

2022.08.21. 13:00

A tótszentmártoni "vakondtúrás" tetejére kereplő került (videó)

Tótszentmárton Kálmán-hegyén és Nagymezőn szombaton Szőlőhegyi pikniket szervezett a Szent Márton Borbarát Egyesület egy határon átnyúló szlovén-magyar projekt részeként.

Benedek Bálint

A tótszentmártoni egyesület tagjai közös erővel állították fel az ajándékba kapott kereplőt

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A programok sora már pénteken elkezdődött, amikor a résztvevők a Szent Orbán pihenőtől indultak a szőlőhegyet bejáró, bor és pálinkakóstolókkal színesített túrára. A projekt a Zalai Borút Egyesület és a szlovén Dobronak község együttműködésében valósult meg, melyhez több szervezet, így a Szent Márton Borbarát Egyesület kapcsolódott be, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítést népszerűsítsék.

– A vendégeinkkel nagyon jól szórakoztunk, lehetőség volt megismerni a tótszentmártoni gazdák finom nedűit, sőt szakmai eszmecserére is lehetőség nyílt – fogalmazott Vlasics Lajos, a Szent Márton Borbarát Egyesület elnöke. – Szombaton, Szent István ünnepére egy a településen élő erdélyi család sütötte meg a burgonyás, vagy ahogyan ők mondják, pityókás kenyeret. Ezt megszegtük, s a látogatók megkóstolhatták az igazán ízletes cipókat. Majd a dr. Pálfi Dénes kertészmérnök által egykor tréfásan csak "vakondtúrásként" aposztrofált Kálmán-hegy legmagasabb pontján, a tagok segítségével, társadalmi munkában állítottunk egy kereplőt. A szél meghajtású, fából készült eszközt nemrégiben Dobronakon, bor és perec fesztiválon ünnepélyes keretek között kaptuk meg az ottani dalárda vezetőjétől.

Vlasics Lajos hozzátette: a szlovéneknél Szent Bertalan napjához kötődően kereplőt állítanak, most átvették ezt a szokást, s szeretnék meghonosítani ezt a hagyományt. A funkciója nem más, mint szőlő érési idején távol tartsa, elriassza a madarakat, de főleg a seregélyeket és a rigókat a terméstől. A kereplőt a szüret idején leszerelik és majd csak a következő szezonban kerül vissza a helyére, hasonló ünnepség keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában