A hangszer „újból és újból feleleveníti a lélek titkát”

2022.07.12. 17:30

Megújult az orgona és a plébánia Zalaszentgróton

Dr. Udvardy György érsek áldotta meg a zalaszentgróti Szent Imre-plébániatemplom felújított orgonáját, majd a szentmise után a kívül-belül megújult plébánia épületét.

Péter B. Árpád

Az orgonát és a plébánia épületét a szentmise főcelebránsa, dr. Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az impozáns hangszer mintegy húsz évig néma volt, azonban az egy éve a településen szolgáló Szeghy Csaba plébános kezdeményezésére, közösségi összefogással és az önkormányzat hozzájárulásával mostanra megújulhatott.

Csaba atya elmondta: az egyházközösség számára fontos volt, hogy újra megszólaljon az orgona, amely hangjával „újból és újból feleleveníti a lélek a titkát”. Úgy fogalmazott, amikor akár egy koncerten, vagy vasárnapról vasárnapra megszólal a hangszer, akkor az kifejezi Isten dicsőítését is.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek a hívek feladatául azt jelölte meg: „megvallani Istent az emberek előtt, mert az Atya is megvall bennünket”. Azt mondta, ez a keresztény közösségek küldetése.

– A mai nap tartalma megengedi, hogy ezt a hitvallást, a közösségi életet egészen sajátosan értelmezzük – folytatta a főpásztor –, hiszen a megújult orgonát és a plébánia épületét ünnepeljük. Keresztény közösségként a jelenünk alapját az adja meg, hogy mi mindannyian ismerjük Krisztust, és a keresztség, a bérmálás, az eucharisztia szentségében egyek vagyunk.

Dr. Udvardy György megáldotta a plébánia épületét is  Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Dr. Udvardy György hozzátette: fontos elem a keresztény közösség megjelenésében, tevékenységében a közösségi lét. „Ahogyan ünneplünk, ahogyan a hétköznapi eseményeket, kultúrát akarjuk átformálni, átalakítani Krisztus módjára, és ahogyan kapcsolódunk egymáshoz, figyelmeztetjük egymást a jóra, így bátran élünk a testvéri fejlődésünkkel, a Szentlélek adományával” – szögezte le a veszprémi érsek.

A szentmisén Szeghy Csaba, Cséry Gergő, Tódor Szabolcs, Kiss László és Várady László Miklós atya koncelebrált, közreműködött Adonyi Dávid orgonista és a Főnix gitárcsoport.

Az ünneplő közösség a záró áldást követően átvonult a szomszédos, megújult plébánia épületéhez, amelyet a közös imádság után megáldott a főpásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában