Támogatást nyertek

2022.05.05. 09:00

Régi épületben modern óvoda Galambokon

Az óvoda épületének energetikai fejlesztésére az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 43,3 millió vissza nem térítendő támogatást nyert. Ebből az összegből modern intézményt alakítanak ki a gyerekeknek.

Benedek Bálint

Szabó Tamás polgármester az energetikai korszerűsítés előtt álló intézmény előtt Fotó: Szakony Attila

Az előzményekről szólva Szabó Tamás polgármester elmondta: a Zala megyei önkormányzat tavaly nyert pályázatot felújításra váró önkormányzati épületek tervdokumentációinak elkészítésére. Néhány települést választottak ki, s a galamboki Mesevár óvoda köztük volt. Ezt követően, amikor lehetőség nyílt az EU-s forrásból gazdálkodó TOP-hoz önkormányzati épületek energetikai fejlesztésének támogatására pályázni, az előbb említett intézmény mellett döntöttek. 

– Nagyon örültünk, hogy az elképzeléseink találkoztak, s végre 21. századi körülmények várhatják az óvodásainkat – folytatta a településvezető. – Az épület talán az egyik legidősebb a faluban, hiszen az 1800-as évek végén épült. Először a reformátusoké volt, később került az önkormányzathoz, és a politikai viharokat követően is ott maradt. Persze több felújítás is történt ez idő alatt, de a legjelentősebbek az elmúlt tíz évben, támogatott forrásokból. A hozzáépítés után megújult a tető, néhány nyílászárót kicseréltek. A most elnyert 43,3 millió forintból megtörténik a teljes nyílászárócsere, a falazat és födém hőszigetelése, a gázkazán cseréje, a villamos hálózat korszerűsítése és napelem beépítése. Ha még belefér a költségekbe, akkor energiatakarékos világítótesteket szerelnek fel, valamint a fűtőtesteket is modernre cserélik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában