Régi hagyományt elevenítettek fel

2022.05.29. 13:57

Kitáncolták a májusfát Gébárton – Több százan búcsúztatták a tavaszt (videó)

Régi hagyományt elevenítettek fel szombaton a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház mellett, ahol a Zala Megyei Népművészeti Egyesület az Értéket Tisztán Egyesülettel karöltve májusfa kitáncolásra hívta a zalai folklór együtteseket és az érdeklődőket.

Mozsár Eszter

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Régen a lányos háznál a legények állították a több méter magas fát az udvarlás jeleként, amit május utolsó szombatján kitáncoltak. Ha a legény kosarat kapott, akkor bizony másnak kellett kidönteni a fát. Zalaegerszegen a fellépő együttesek közösen táncoltak, majd vígassággal búcsúztatták a tavaszt.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület huszonöt évvel ezelőtt tartott májusfa kitáncolást, amit anno a Zalai Táncegyüttes akkori aktív tagjaival szerveztek Gébárton, tájékoztatott Devecz Zsuzsa egyesületi titkár. A népművészeti egyesület idén ünnepli fennállásuk negyvenedik évfordulóját, s ez a Csoóri Sándor Alap és NKA által támogatott program is az ünnepség része. A kulturális műsor mellett játszóház várta a gyerekeket, ahol például röppentyűt, bodzasípot készíthettek, de nagyon népszerű volt a pünkösdi virágkoszorú kötése, amit büszkén viseltek a fiatal lányok a program idején. A Panoráma Népművészeti Galériában ezúttal népi ruhaszalon várta a betérőket, a nemrég nyílt Tetőtől-talpig Viselekészítő Bemutató Műhelyben pedig karaktercipőket, parasztpolgári cipőket és gyöngyösneccet láthattak az érdeklődők.

A májusfa előtt a Bibrics Táncegyüttes legényei
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Közel háromszáz meghívott érkezett a kissé borús idő ellenére, így a tárgyalkotó népművészek a táncoló, éneklő ifjúságnak bemutathatták a térség máig élő néprajzi kincseit.

Rácz Petra és Lipusz András, a Tisztán Értéket Egyesület nevében elmondták, hogy régi és jól működő a kapcsolat a zalai népművészekkel, s örülnek, hogy ennyi év után újra közös rendezvényt szervezhettek. A fellépőket a hozzátartozók kényeztették finomságokkal, bográcsgulyást és palacsintát készítettek. 

Hagyományos pünkösdi virágkoszorús lányok
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A néptáncpedagógus házaspár szerette volna megmutatni, hogy milyen széles palettán dolgoznak, így az óvodáskorú gyerekektől kezdve egészen a felnőtt korosztályig képviseltették magukat a táncosok, s az egerszegiek mellett érkeztek városkörnyéki csoportok is. Rácz Petra hozzátette, örülnek, hogy a legkisebbeket is kimozdíthatták, mindazokat, akik még nem járnak versenyekre és kevésbé gyakorlott fellépők. A táncosok mellett a Völgyi Banda és a Kövirózsa Énekegyüttes működött közre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában