Frissen Zalából

2022.04.04. 20:00

Rengeteg tűzeset volt március végéig Zalában - mutatjuk a számokat!

Az elmúlt időszakban rengeteg szabadtéri tűzhöz riasztották a zalai tűzoltókat. Február végétől március végéig gyakorlatilag naponta három-négy helyszínen volt szükség a munkájukra.

katasztrofavedelem.hu

Forrás: Lukács Adrián (BM OKF, Vál ÖTP)

Közel 130 alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéri tűzhöz Zalában, elsősorban a szárazság miatt, és amiatt is, mert sokan nem tartották be az égetésre vonatkozó szabályokat. Ennek következtében mintegy 700 hektár (körülbelül 900 focipályányi terület) vált a lángok martalékává a megyében, amiből csak a Kis-Balaton térségében pusztító lángtenger mintegy 610 hektárt érintett. Ugyanakkor az esetszámok nem mutatnak nagy eltérést az elmúlt évek hasonló időszakához képest. Fontos hangsúlyozni, hogy az esetek során személyi sérülés sehol sem történt, és ahol esetlegesen lakóházak kerültek veszélybe, ott a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült időben megakadályozni a lángok továbbterjedését. 

 

 

Zalában márciusig összesen 45 esetben vonultak a tűzoltók konkrét lakástűzhöz, ebből tizenkétszer kéménytűz adott munkát a kiérkező egységeknek. Sajnálatos módon február első napjaiban Hévízen egy ember életét vesztette lakástűzben. Ezen kívül négy ember megsérült a lakástüzek miatt, és több mint 900 négyzetméteren okoztak kárt a tűzzel érintett ingatlanokban. A tűzoltók gyors beavatkozásával ugyanakkor a megsemmisült területeknél jóval nagyobb értékű ingóságokat sikerült megmenteni.Azért, hogy az ilyen esetek ne történjenek meg, továbbra is felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy füstérzékelő készülék idejekorán felhívja a problémára az ott élők figyelmét, ezért érdemes beszerezni legalább egyet az életmentő eszközből! 

 

 

A zalai tűzoltók nyolc helyszínen mutatták ki a szén-monoxid-jelenlétét az elmúlt három hónapban, viszont öröm, hogy mindegyik helyszínen a szén-monoxid-érzékelő hívta fel a figyelmet a bajra, megmentve ezzel több emberi életet is. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy vásároljon egy CO-érzékelő készüléket, hiszen a mérgező gáz az egész évben veszélyt jelent az emberekre. Pár ezer forinton ne múljon emberi élet! 

 

A megye tűzoltói négy állatmentésnél működtek közre, és mintegy száz, egyéb jellegű műszaki mentésnél (gázszivárgás, baleset, stb.) - írja oldalán a KATVED. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában