Fontos a belső béke

2022.03.20. 15:30

Háború, vírusok: mit javasol a minket érő stresszre a zalai természetgyógyász?

Az embernek szinte mindennapi része lett a stressz és a félelem. S mint tudjuk, ezek kihatással vannak egészségünkre, környezetünkre, az egész életünkre. De tudunk bármit is tenni, hogy a nehéz helyzetekben is kiegyensúlyozottak és nyugodtak maradjunk?

Józsa Zsuzsa

Ábrahám Beáta

Az ember folyamatosan törekszik a biztonságra. Ha az elmúlt két évre – és a jelenlegi időkre – tekintünk, akkor láthatjuk, hogy a koronavírus és a háború minden ember életét megrengette valamilyen szinten. Megemelkedett a stressz, a belső aggódás és a félelem, ami kétségkívül kihat a mindennapjainkra. Türelmetlenebbek, feszültebbek és aggódóbbak vagyunk, ami akár újabb betegségek megjelenését is előidézheti.

 

-A bizonytalanság nehezen elviselhető. Ezekben az időkben nagyon sokat segít, ha az ember otthon tud tenni valamit azért, hogy a belső feszültséget levezesse – kezdte Ábrahám Beáta, természetgyógyász.


 

A feszültség levezetésének több módja is van

 

- Az ember általában elmegy futni, biciklizni vagy bármilyen más sporttevékenységet űzni, vagy az erdőt járni, ami mind nagyon jó levezetése a stressznek. Ezek inkább külső fizikai erőnlétet igényelnek. Azonban a feszültségünket egyfajta belső aktivitással is le tudjuk vezetni. Az egyik ilyen a relaxáció, ami befogadó jellegű, nyugtató hatású. A másik pedig a meditáció, amiben aktív félként veszünk részt. Mindkét módszer arra szolgál, hogy a bennünk lévő stresszt csökkentse, a feszültséget oldja és ellazuljunk. Alkalmazásakor a paraszimpatikus idegrendszerünk elkezd aktiválódni, ami által elindul egy nyugalmi állapot, miközben az izmaink ellazulnak.


 

Nagy jelentősége van az alvásnak és az agyhullámok frekvencia szintjének
 

-A relaxáció és a meditáció által olyan nyugalmi állapotba kerülünk, ahol az agyhullámunk frekvenciája megváltozik. A normális, béta agyhullámok szintjén az agyunk aktívan tud koncentrálni, figyelni. Ebben vagyunk általában, ami egy aktív gondolkodós fázis. Következő szint az alfa agyhullám, ami már egy nyugodtabb, csendesebb állapot. Ilyen, amikor például ülünk a fotelben, félhomályban, teával a kezünkben. Ezt követi a théta, ami egy alvás eleji fázis: itt már alszunk, vannak álmaink, de ez még nem a mély alvó állapotunk. Ekkor már elindul a testnek a regenerációja. Legmélyebben pedig a delta található, avagy a mély alvás állapota: itt már álmok sincsenek. Ebben a tudatállapotban történik meg a test abszolút regenerációja, a mindennapos dolgaink feldolgozása: mind lelkileg, mind pszichés és testi szinten. Ezért van az, hogy minél kevesebbet alszunk, annál kevésbé történik meg a test újratöltése és fáradtan ébredünk. Nem véletlenül javasolják a napi 8 óra alvást, ez lenne az ideális.

 

Napi 20 perces relaxáció több órás alvásnak felel meg.
Forrás: pexels.hu

-Relaxációval és meditációval el tudunk jutni a normál béta állapotból egy alfa, vagy akár egy théta, delta szintig úgy, hogy közben éberek maradunk. Elindul egy regenerálódási folyamat, miközben tudatunknál vagyunk. Napi 20 perces relaxáció több órás alvásnak felelhet meg, hiszen a test öngyógyító mechanizmusa beindul és dolgozik ez idő alatt.


 

Bárki képes otthon is a kivitelezésre

 

- Az interneten nagyon sok relaxációs hanganyagot, zenét találhatunk, ami segít. Tibeti hangtál, gong, vagy az olyan természethangok, mint a madárcsicsergés, vízcsobogás. Ezek a legjobb nyugtató hangzások, hiszen az ember a természetes közegében érzi magát: a természetben. Az agyunk ilyenkor egy kicsit úgymond lekapcsol, az idegrendszerünk stabilizálódik. Már akkor sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk, ha naponta 20-30 percet rászánva meghallgatunk egy ilyet, miközben nyugalomba helyezzük magunkat. A legnehezebb közben, hogy kikapcsoljuk a gondolatainkat. Jó segítség ilyenkor a vezetett relaxáció vagy meditáció. Ez esetben a hanganyagon a zene mellett beszéd is van, aminek szövegére figyelni, koncentrálni kell és követni azt, így nem tudnak a gondolataink annyira elkalandozni.


 

Egy átlagos embernek napi 40-60 ezer gondolata van 

 

- Ezt fel sem tudjuk fogni, és igazából fel sem tűnik, mert folyamatosan „kattog” az elménk. Azonban ha elmegyünk egy nyugodtabb, relaxált fázisba, akkor kezdjük csak el észrevenni a gondolatainkat. Minél mélyebb tudatállapotba jutunk el, annál jobban csökkenek és csendesülnek el. Nem az a cél, hogy megszűnjenek, hanem hogy a gondolatainkon kívül helyezzük magunkat és ezáltal egy teljes nyugalom, béke legyen bennünk.


 

Észrevehető lesz a változás 
 

- Ha egy nap legalább 15-20 percet tudunk például relaxálni, az ki fog hatni a mindennapjainkra is. Már egy hét alatt érezni lehet a hatását. A hétköznapi problémák vagy gondolatok, amiken éppen pörgünk, elkezdenek háttérbe szorulni, nem lesznek olyan fontosak. Ezek ugyanis mind az elme által képződnek. Lelkileg sokkal kiegyensúlyozottabbak és harmonikusabbak leszünk, könnyebben fogunk reagálni stresszes helyzetekre. Ezt pedig a környezetünk is észre fogja venni rajtunk.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában