Nemzeti ünnep

2022.03.17. 07:00

Fiatal fát ültettek a kidőlt tölgy helyére Beleznán

A nemzeti ünnepen tölgyfát ültettek a faluban, illetve a helyiek üzentek a jövőnek is egy időkapszulában.

Horváth-Balogh Attila

Bődör István polgármester elhelyezi az időkapszulát a fa mellett Fotó: Horváth-Balogh Attila

Bődör István polgármester az előzményekről elmondta: a településen egészen három évvel ezelőttig állt egy tölgyfa a Petőfi utcában, melyhez az a legenda fűződik, hogy – útban a közeli Új-Zrínyivár felé – egyszer még maga Zrínyi Miklós is kikötötte hozzá a lovát. Hogy ez igaz-e, vagy sem, nem tudni, de az biztos, hogy az öreg tölgy több száz éves volt, hiszen törzsének átmérője meghaladta a két métert is. Aztán villám csapott a fába, melynek egy része emiatt letört, a fennmaradó rész pedig kicsivel később, sajnos, szintén elpusztult. A kegyelemdöfést egy vihar adta meg a fának, mely a szélben kidőlt.

 

Az újratelepítést már korábban el szerették volna végezni, azonban erre a pandémiás korlátozások nem adtak lehetőséget. Most azonban végre sikerült a lakossággal közösen elültetni a surdi csemetekertből érkezett mohos tölgyet – ennek a fajnak a példánya volt a kipusztult fa is.

 

– Generációk nőttek fel úgy, hogy a forró nyarakon élvezhették a monumentális tölgyfa koronájának enyhet adó árnyékát, s azt szerettük volna, hogy ez a lehetőség megadassék az utánunk jövőknek is, és érezzék, hogy gondoltunk rájuk, törődtünk velük – magyarázta a polgármester. – Üzenetet is hagyunk rájuk a faültetés keretében elhelyezett időkapszula révén, melybe idősek és fiatalok írásai, illetve a települést ábrázoló fényképek kerültek. A kapszulát azzal hagyjuk az utódainkra, hogy azt harminc év múlva, 2052. március 15-én nyissák majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában