Frissen Zalából

2022.03.05. 06:50

Elkészült az M76-os út újabb szakasza Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta között (videó)

Elkészült az M76-os autóút legújabb, mintegy három kilométeres szakasza Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta között.

Péter B. Árpád

Az új, 3 kilométeres szakasszal még könnyebb a Balaton megközelítése

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az M76-os első szakaszát 2020 októberében adták át az M7-es autópálya holládi csomópontja és Balatonszentgyörgy között, a mostani 3 kilométerrel pedig még könnyebb lesz a Balaton megközelítése, és Keszthely is bekapcsolódik a hazai gyorsforgalmi úthálózatba. 

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az avatáson emlékeztetett, a kormány 2016-ban 3600 milliárd forintos útépítési programot indított. A beruházások célja, hogy mindenki 30 percen belül elérje valamelyik autópályát, azok elvezessenek a határig, s valamennyi megyei jogú városnak legyen gyorsforgalmiút-csatlakozása. Most már csak Kaposvár, Békéscsaba és Zalaegerszeg van hátra. A tárcavezető leszögezte: az útépítés a gazdaságfejlesztés egyik fontos eszköze, erre példa Zala megye is. 

 

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos emlékeztetett: valamennyi Zalaegerszegre érkező befektető kérése, hogy biztonságosan, a települések elkerülésével lehessen megközelíteni a megyeszékhelyet. Efelé haladunk, szögezte le, hozzátéve: olyan út épül, amelyen később az önvezető autókat is tesztelhetik, akár 130 kilométeresnél is nagyobb sebességgel. 

Szabó Dezső, a kivitelező képviselője, Nyul Zoltán, Manninger Jenő, Palkovics László, Vigh László, Móring József Attila, Nagy Bálint és Bali Zoltán az új szakasz avatásán
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 

Manninger Jenő ország­gyűlési képviselő kiemelte, örömteli, hogy Zalaegerszegtől Körmendig is megépülhet majd a gyorsforgalmi út, ami biztosítja Budapest és Ausztria gyors elérését egyaránt. Kiemelte, a fenékpusztai szakasz esetében örömteli, hogy kerékpárút is épült, amely a balatoni bringakörút és a Kis-Balaton közötti kapcsolat része lesz, és így a turizmust szolgálja. 

 

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere arról beszélt, nap mint nap tapasztalhatjuk a vidék fejlődését, amelynek érdekében jelentős lépéseket tett a kormány. Az elmúlt években Keszthelyt azért választotta több cég, mert fejlődik az infrastruktúra és az úthálózat, tette hozzá. 

 

Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere úgy fogalmazott, ez a nap különleges, hiszen közelebb kerültek az évtizedes vágy eléréséhez, ahhoz, „hogy szeretett városunk, Zalaegerszeg gyorsforgalmi útkapcsolatot létesítsen a nemzet fővárosa irányába”. 

 

Móring József Attila, a somogyi 3-as választókerület képviselője kiemelte: a kormány a meglévő utak javításáról is gondoskodik, a Magyar falu program például lehetővé teszi a zsáktelepüléseket megszüntető fejlesztéseket is. 

 

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: megépült hat felüljáró, három kilométernyi kerékpárút, a 76-oson, illetve a 71-esen pedig korrekciókat végeztek, ügyelve a természeti környezetre is, amit négy vidraátjáró szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában