Frissen Zalából

2022.03.11. 14:22

Élettel telt meg a Smart City – Szimulációs bemutatókat tartottak (videó)

A ZalaZone Járműipari Tesztpálya Smart City területén tartott rövid bemutatót pénteken délelőtt a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat, valamint statiszták közreműködésével tették élővé a "várost".

Mozsár Eszter

A sajtó képviselői először egy baleset szemtanúi lehettek, majd pillanatok alatt kiérkezett a tűzoltóautó, a rendőrség és a mentőkocsi. A lánglovagok feszítővágóval szabadították ki a sérült nőt, akit átadtak a mentőknek. Az ittasan balesetet okozó férfi ellen a rendőrség azonnal megkezdte az intézkedést

Forrás: Seres Péter

Kutyát sétáltató hölgyek, várakozó gyerekek, családok és idősek a buszmegállóban, kerékpározók, városi forgalom és egy koccanásos baleset. Ezek a képkockák nem a valóságban történtek, hanem a teljesen elkészült tesztpálya Smart City részében szimulálták a mindennapi városi élet mozzanatait. A mozgalmas bemutatóval így nem hivatalosan, de készre nyilvánította a 265 hektáron felépült, egész Európában egyedülálló, a hagyományos és autónóm járművek tesztelésére alkalmas komplexumot Vigh László országgyűlési képviselő. 

Vigh László az Ady-iskola diákjaival sétált az okosvárosban
Forrás: Seres Péter

 

- A 15 hektáron felépült okosvárosban minden megtalálható, akár egy igaziban – mondta a tesztpályáért felelős miniszteri biztos. - Gyorsforgalmi utak, kerákpárutak, gyalogátkelőhelyek, útkereszteződések, buszmegálló, lakóövezet épületeinek homlokzata látható itt, de helyet kapott például egy kamionok részére alkalmas depo is.  Ez a beruházás azért is fontos, mert a jelenlegi járműipari tesztpályáknál sokkal többféle szimulálási lehetőséget biztosít a zalaegerszegi. Az volt a cél, hogy minél ingergazdagabb, városi tesztkörnyezetet hozzunk létre. 

Igazi városi forgalmat modelleztek az elkészült Smart Cityben
Forrás: Seres Péter

 

A baleseti szimulációról és városi „nyüzsgésről” rövid oktatófilm is készül. A ZalaZone Járműipari Tesztpálya építkezését 2017-ben kezdték, s a bemutatókkal tarkított hivatalos átadás március 26-án, szombaton lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában