Kutyás foglalkozás

2022.03.23. 17:26

A felelős kutyatartásra hívták fel a gyerekek figyelmét a kiskanizsai Pipitér Tagóvodában (videó)

A kiskanizsai Pipitér Tagóvoda nemrégiben Ebugatta napok címmel új projektet indított, melyen különféle programokkal a felelős állattartás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Benedek Báint

Schné Tamásné Tóth Mária és Zsuzska kutyával a gyerekek között, Zalavári Marcellt is nagyon szerette a Pipitér Tagóvoda Nagyrác utcai telephelyén

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Göndör Réka a Pipitér Tagóvoda tagóvoda-vezetője szerint a városrész jellegéből adódóan, óvodásaik családjának van már, vagy szeretnének kutyát tartani. Ezért arra gondoltak, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelő információkkal gazdagodjanak a felelős állattartásról, etetésről, sétáltatásról, játékról, a kutyák egészségügyi ellátásáról, ápolásukról. Az „Állati jó hét” elnevezésű, – állatvédelmi, állatjóléti projekt során a gyerekek ellátogattak állatorvosi rendelőbe, ahol megismerkedhettek az orvos gyógyító munkájával. Fényképet hozhattak házi kedvencükről, a nagyobbak rövid, rögtönzött kiselőadást is tartottak.

 

 

– Az Ebugatta napok keretében a gyermekek találkozhattak Ajsa és Zsuzska kutyákkal – folytatta. – Az ebek Bődörné Princz Patrícia bronzkoszorús mestertenyésztő, valamint Schné Tamásné Tóth Mária terápiás kutyafelvezető és habilitációs kutyakiképző társaságában látogattak el a székhely és Nagyrác utcai telephelyen található intézményünkbe. Mindkét kutya olyan kiképzésben részesült, amely alapján gyermekcsoportban nyugodtan viselkednek, tűrik a gyerekek hirtelen mozdulatait, simogatását. Az állattartás komoly felelősség, sok örömmel, de ugyanakkor feladattal is jár. A projekt megvalósítása során előtérbe kerültek olyan témák, mint a jószágokkal való kíméletes bánásmód, hogy az állatoknak fájdalmat, szenvedést nem okozunk, semmilyen módon bántalmazni, elűzni, kitenni őket nem szabad, hiszen ez állatkínzás, bűncselekmény.

 

Schné Tamásné Tóth Mária habilitációs kutyakiképző hozzátette: a kutya jelenléte a fejlesztő foglalkozásokon óriási motiváció a gyerekek számára, nincs az a feladat, amit ne végeznének el kedvencükkel. A terápiás kutyák alkalmazása jótékonyan hat a résztvevők érzelmi fejlődésére, növelhető a gyermekek önbizalma, fejlődik mozgáskoordinációjuk. A zárkózott gyermekhez is közel lehet kerülni, a kutya simogatása önmagában véve is terápiás hatású.

 

A projekt zárásaként az óvoda a szülők és gyermekek körében jótékonysági akciót szervezett, kutyatápot és kutyaeledelt gyűjtöttek az óvodában, melyet aztán a gyermekekkel közösen az „Élettér” Állat és Természetvédelmi Egyesületen keresztül a kanizsai állatmenhely lakóinak juttattak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában