Virágkorukat élik a falvak

2022.02.24. 07:00

Teljes körű felújítást végeztek a faluházon Kerkafalván

Teljes körűen megújult a közel 120 lakosú kisközség faluháza: a helyiségek többsége új padozatot és festést kapott, korszerűsítették az elektromos hálózatot és kicserélték a nyílászárókat is. A felújított épület avatóját szerdán tartották.

Gyuricza Ferenc

A munkákról Nemes Kálmán (j) számolt be. Vele szemben Mácsek Attila önkormányzati képviselő, Hári József alpolgármester, Takácsné Horváth Beáta képviselő és Vigh László parlamenti képviselő Fotó: GyF

Nemes Kálmán polgármester elmondta: a munkálatok fedezetét a Magyar falu programban elnyert 12 millió forintos támogatás jelentette. Ebbe az összegbe nemcsak a nagyterem, a polgármesteri iroda, valamint a volt könyvtári helyiség felújítása fért bele, de jutott a vizesblokkok korszerűsítésére is. A fentieken túl az önkormányzat saját bevételei terhére a konyhát is rendbe hozatja, ahová az új bútor március közepére készül el. 

 

- Az épület felújítási munkálatait a szerződött kivitelező a saját részéről befejezte, nekünk vannak még vissza kisebb feladataink, például a függönyök, dekorációk felhelyezése - folytatta a polgármester. - Ezzel egy régóta vágyott álmunkat sikerült megvalósítanunk.

 

 

Az avatóünnepségen jelen volt Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében úgy fogalmazott: virágkorukat élik a magyarországi falvak, ami nemcsak a fejlesztésekben érhető tetten, de abban is jelentkezik, hogy egyre több helyről kap olyan jelzéseket, miszerint már egyáltalán nincs üresen álló, lakatlan ingatlan a településen. 

 

 

- Ami egykor hátrány volt, az ma előnnyé fordult - folytatta a képviselő. - Az emberek egyre inkább szeretnek a falvakban élni, hiszen a kistelepülések kiváló életteret jelentenek, jó itt a levegő, s a közlekedés feltételei is folyamatosan javulnak. Ehhez járulnak hozzá az olyan kormányzati támogatások, mint a Magyar falu program, amit eredetileg négy évre terveztünk, de szeretnénk tíz évre kitolni. A magyar vidéket sújtó, sok évtizedes elmaradást két-három év alatt ugyanis nem lehet behozni, ahhoz arányos fejlesztésre van szükség. Az a feltett szándékunk, hogy minden egyes, ötezer lélekszám alatti település minden évben legalább egy fejlesztési elképzeléséhez támogatást kapjon a Magyar falu program keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában