Fontos híd az egyetemi és a gazdasági szféra között

2022.02.11. 16:00

Bokrétaünnepséget tartottak a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Parkban (videó)

Négymilliárd forintos vissza nem térítendő GINOP-2.3.1 pályázatból valósul meg a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Parkban az a fejlesztés, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem 680 négyzetméteres inkubációs épülete és 850 négyzetméter alapterületű szállásépülete kap helyet.

Mozsár Eszter

A szállásépület koszorújára köt szalagot Vigh László, Balaicz Zoltán, dr. Filep Bálint (középen) és dr. Baranyi Péter Zoltán (balra háttal)

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

- Zalaegerszeg a jövő városaként olyan innovatív fejlesztéseket valósít meg, ami már a 21. és a 22. századról szól. Olyan gazdasági ökoszisztéma van kialakulóban, ahol együtt található a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás, ahol együttműködik az egyetemi szféra és a szakképzés – mondta köszöntőjében Balaicz Zoltán polgármester, aki reméli, hogy ezek a beruházások sok fiatal számára teszik népszerűvé a zalai megyeszékhelyet.

 

A térség országgyűlési képviselője, Vigh László miniszteri biztos hivatalosan is bejelentette, hogy elkészült a 45 milliárd forintos járműipari tesztpálya. A létesítmény már most mágnesként vonzza a cégeket, kutatási központokat, oktatási intézményeket. A civil és harci járművek, valamint a drónok tesztelésére alkalmas zalai komplexumot járműipari „Szilícium-völgyként” emlegetik, tette hozzá a politikus. Végül megjegyezte, további munkaerőt szeretnének toborozni a régióban.  

 

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke a felsőoktatási intézmény félévszázados történetét mutatta be.

 

- 1968-as alapítás óta folyamatosan bővül az intézmény képzési palettája. A győri kampusz építésével 1974-től új szervezeti keretek között, az akkori legkorszerűbb intézményként működünk. A 80-as évek közepén megkezdődött a leendő egyetem tudományos szakmai programjának megteremtése, s az ezredfordulóra létrejött a győri egyetem. Kezdeményezőként csatlakoztunk a magyar felsőoktatás megújulási folyamatához. Az autonómia előnyeit kihasználva rugalmasan és nagyobb felelősséggel segítjük a társadalmi és gazdasági fejlődést. A zalaegerszegi beruházással célunk az oktatási, a tudományos szféra és a gazdasági szereplők közti szoros együttműködés kialakítása. A már itt működő és a leendő vállalkozásokkal partnerségben, a járműipari kutatóközpontunk tudásbázisára is építve megfogalmazhatjuk azokat a kutatási célokat, amelyek meghatározzák a járműipar és a mobilitás jelenét, jövőjét – mondta az elnök. Dr. Filep Bálint úgy véli, ezzel a projekttel további kis- és nagyvállalkozások alapjait rakják le.

Dr. Birkner Zoltán (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke), dr. Baranyi Péter Zoltán (SZIE rektora ), dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán, prof. dr. Palkovics László, Vigh László, dr. Pál Attila (Zala Megyei Közgyűlés elnöke), dr. Bokor József ( a győri Járműipari Kutatóközpont elnöke), dr. Filep Bálint (Széchenyi István Egyetem elnöke), dr. Háry András (Science Park Kft. ügyvezetóje, a SZIE kutatási csoporvezetője) 

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az ünnepségen dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett, a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy a magyar gazdaság saját erejéből erősödjön és ne függjön mástól. Mindenképpen sikerként könyvelhető el, hogy hazánk 28 százalékos beruházási rátája Európában a legmagasabb.

 

- Ezt úgy értük el, hogy az elmúlt két évben – ami társadalmi és gazdasági szempontból nem volt könnyű Magyarországnak sem – nem csökkent, hanem növekedett a beruházási kedv, sőt, 2022-ben meghaladjuk a tavalyi átlagot. A gazdaságfejlesztés komoly része volt továbbá a szakképzés átalakítása és az alapítványi fenntartású felsőoktatási modellváltás. A modellváltó egyetemek költségvetése több mint két és félszeresére nőtt tavaly. A kormány emellett létrehozta a valaha volt legnagyobb, 2700 milliárd forintos felsőoktatási finanszírozási programot, első elemeit nemsokára folyósítjuk.

 

A tárcavezető kiemelte továbbá, a kormány 2019 és 2020 között megduplázta az innovációs és kutatási alap bevételeit, s az egyetemi költségvetésben is szerepel kutatás-fejlesztési rész. Végül hozzátette, a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Park fejlesztései egyedülállóak az országban, a Széchenyi István Egyetem pedig jól példázza a fejlődési folyamatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában