Frissen Zalából

2022.01.16. 20:50

Tradicionális fa sírjelek téli napfényben

A Dunántúl, Pest megye, Duna-Tisza köze, Dél-Alföld, Tiszántúl, Észak-Magyarország, Vajdaság és Erdély gazdag sírjelei léthatók a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkban, amely Zalaegerszegen, a Gébárti-tó mentén, a kézműves ház mellett bújik meg a kiserdő szélén.

Győrffy István

Forrás: Győrffy István

2014 és 2019 között az egyhetes nyári országos alkotótáborok keretében született meg ez a sírjelpark 42 fafaragó népművész tevékenysége kapcsán.  A sírjelek többsége protestáns fejfa és néhány katolikus kereszt. A Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkban 106 sírjel, 2 emlékoszlop és egy göcseji harangláb látható.  Sehol az országban, de még Európában sincs ilyen méretű, ilyen teljességre törekvő emlékparkja a fa tradicionális sírjeleknek, mint Zalaegerszegen. Mivel a park bármikor szabadon megtekinthető, s a Gébárti-tó látogatottsága egyre nő, javasoljuk, hogy ne hagyják ki sétájuk során e sírjelek megtekintését. A téli napsütésben, amikor a fákon nincs levél, különösen szépen ragyognak a faragott emlékek a kiserdőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában