Frissen Zalából

2022.01.18. 07:00

Több szlovéniai magyar szerző aktuális kötetének kiadását tervezik

Több szlovéniai magyar szerző aktuális kötetének kiadását tervezi a pilisvörösvári székhelyű Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, ám ezen kiadványok csak a következő esztendőben látnak napvilágot.

Gyuricza Ferenc

Ruda Gábor

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Ruda Gábor elnök tájékoztatta lapunkat. 

Elmondta: bár rendkívül sikeres pályázati időszakot tudhatnak maguk mögött, hiszen négy új kötet megjelentetésére is kaptak összesen 2,2 millió forintos támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól, ám ezek a könyvek mind magyarországi szerzők munkái. 

A civil szervezet jelenteti meg Erdey Kvasznay Éva festőművész Kép-Más című művészeti albumát, Győrffy Sándor Szekvenciák 2. című képzőművészeti albumát, Horváth Ödön budapesti költő és műfordító Kiáltás és csönd című verseskötetét, valamint Virt László A demokrácia szolgálatában című tanulmányát, ám ez utóbbit már csak e-book formátumban tervezik elérhetővé tenni. 

– Vannak bőven terveink szlovéniai magyar szerzőkkel kapcsolatban is, azok a kötetek azonban nem érintik a legutóbbi pályázati programot – sorolta tovább Ruda Gábor. – Jelenleg dolgozunk a muravidéki magyar irodalom legtermékenyebb szerzője, a 92. életévében közelmúltban elhunyt Varga József több, eddig még sehol nem publikált kötetének kiadás előtti előkészítésén. Emellett dr. Zágorec-­Csuka Judit költőtől, írótól, könyvtárostól is kaptunk egy kéziratot, ő a szlovén író-költő, Feri Lanscek egyik kötetének magyar nyelvű műfordításával jelentkezett, ennek a kiadása is 2022-ben várható. 

Az egyesület elnöke szólt arról is, hogy legutóbbi kiadványuk ugyancsak muravidéki szerző műve volt, hiszen november közepén tartották Hagymás István Shakespeare-látlatok II. című tanulmánykötetének bemutatóját. Ebben a polgári foglalkozását tekintve pszichiáter szerző a világirodalom egyik legnagyobb angol klasszikusának a drámáit elemzi szubjektív szemléletmóddal, sajátos látószögből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában