Frissen Zalából

2022.01.13. 11:30

Nagykanizsán is megemlékeztek a doni áttörés hőseiről (videó)

Szerdán volt 79 éve annak, hogy Urivnál megindult a Vörös Hadsereg offenzívája, és ezzel kezdetét vette a II. Magyar Hadsereg katasztrófája a Donnál. Az áldozatokról megyénkben is több helyen megemlékeztek.

Horváth-Balogh Attila

A kanizsai temetőben Balogh László polgármester volt a szónok

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Nagykanizsán a Hadirokkan­tak, Hadiözvegyek és Hadi­árvák Országos Nemzeti Szö- vetsége Nagykanizsai Hadigondozottak Klubja tartott koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést a Tripammer úti temetőben, a doni emlékműnél; a Thúry Vitézlő Oskola pedig immár másodszor csatlakozott a 22. Doni Hősök Emléktúra országos programjához. 


A hadigondozottak rendezvényén Gerencsér József klubelnök köszöntötte a megjelenteket, majd Balogh László polgármester beszélt.

Balogh László kiemelte: a doni csata nem ért véget a Vörös Hadsereg győzelmével, a küzdelem azóta is tart, csak már nem a fronton, hanem a lelkekben, a múlt árnyaival szemben. A polgármester arról is beszélt: minden közösség jövője a múltban gyökerezik, ezért számunkra hősi halottaink hazaszeretete és hűsége jelentheti az alapokat – emiatt is fontos, hogy ne feledjük őket. 

– Ma néma a Don és ebbe a némaságba burkolódzik tragédiája, melyet lassan 8 évtizede cipelnek súlyos teherként a hátramaradott családok – fogalmazott Balogh László. 

A nagykanizsai Thúry Vitézlő Oskola tagjai jelképes, 10 kilométeres zarándoklattal emlékeztek
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A megemlékezés másik szónoka, Poprádi Zoltán nyugállományú honvéd ezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zalai Szervezetének elnöke arra mutatott rá: a mai napig nem tudni pontosan, hányan veszítették életüket a Donnál, 93 ezer és száznegyven-egynéhány ezer közé becsülik a számukat. 
A Thúry Vitézlő Oskola zarándoklatáról Vörös András, az oskola vezetője elmondta: hagyománytiszteletük leginkább a magyar katona vitézségének keresésében rejlik. 


– A doni hősök országos emléktúrához oly módon csatlakozunk, hogy mécsest gyújtunk a városunkban fellelhető olyan emlékhelyeken, melyek összefüggnek a vitézséggel, magyarsággal – fogalmazott Vörös András. – Ez 10 kilométeres, jelképes áldozatvállalást jelent. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Technikuma a Honvédelmi Minisztérium által megvalósított Honvéd kadét program partneriskolája lett, s az ifjú kadétok egy része szintén részt vesz a várost átölelő tiszteletadó úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában