Frissen Zalából

2022.01.12. 19:01

A Doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen is (videó)

A 79 évvel ezelőtti történelmi eseményekre emlékeztek Zalaegerszegen is. Délután 15 órakor Andráshidán a világháborús emlékműnél hajtottak fejet a hősök előtt.

Mozsár Eszter

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Domján István településrészi önkormányzati képviselő mondott beszédet, a megemlékezés során közreműködött az „Igazgyöngy” Hagyományőrző Egyesület, valamint a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület.

Zalaegerszeg város vezetése, civil szervezetek és magánszemélyek az Október 6. téri Hősök kertjében tisztelegetek a magyar katonák előtt. Itt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos idézte fel a doni katasztrófát. Mint hangsúlyozta, máig vérző seb marad mindannyiunk szívében ez az értelmetlen áldozatokkal járó esemény, ahol több száz ezer magyar harcolt a keleti fronton. A történészek szerint több mint 120 ezerre tehető a 2. magyar hadsereg vesztesége, ennyien haltak meg, sebesültek meg vagy estek hadifogságba. Normális ruházat és tisztességes harci felszerelés, orvosi ellátás nélkül, mínusz 35-40 fokos hidegben vesztek oda a katonák.


– Amit tudunk biztosan, hogy sok csonka család maradt utánunk – mondta a politikus. - Édesapák életük teljében haltak meg, teljesen feleslegesen. Miért kell emlékeznünk ilyen értelmetlen halálra? Nem szabad, hogy a történelem megismételje önmagát. Sokat kell tennünk azért, hogy méltó emléket állítsunk mindazoknak a hősöknek, akik a világ bármely csatamezején adták életüket hazánkért, Magyarországért.

A magyar történelem legszomorúbb fejezetére utalva Balaicz Zoltán polgármester lapunknak elmondta: sok zalai, köztük a 17/III-as zászlóalj egerszegi katonái vettek részt a háborúban és éltek át a borzalmakat vagy sohasem tértek vissza. Egy közösségnek mindig emlékeznie kell a szörnyűségekre is, mert felhívja a figyelmet, hogy mennyire értelmetlen dolog a háború, s mennyivel szebb a konfliktusok békés módon való rendezése.


A megemlékezők végül a II. világháborús emlékműnél mécseseket, gyertyákat gyújtottak a hős katonák emléke előtt tisztelegve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában