Frissen Zalából

2022.01.24. 14:54

Letakarították a járdákat, a kerékpárutakat Zalaegerszegen

Zalaegerszegen a Városgazdálkodási Kft. már pénteken megkezdte a síkosságmentesítési feladatokat, mondta hétfőn Kovács Mihály, az önkormányzati cég főkertésze, hozzátéve: feladatuk a tereplépcsők, a kerékpárutak, a buszmegállók és a járdák takarítására terjed ki.

Szabó Judit

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A járdák közül azonban csak a szabad vezetésű szakaszokat kell tisztán tartaniuk, a magántulajdonú ingatlanok előtt a járda síkosságmentesítése a lakó feladata. Az önkormányzat köztisztasági rendelete előírja ugyanis, hogy az ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti közterület (járda, zöldsáv stb.) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, a hó eltakarításáról,  a területet síkosságmentesítéséről, szükség esetén naponta többször is. A rendelet azt is kimondja, hogy a síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (például kőzúzalék, fűrészpor, homok) kívül csak klorid tartalmú (például konyhasó) fagyáspontcsökkentő szer használata alkalmazható, úgy, hogy az egyszeri kijuttatott mennyisége négyzetméterenként 20 grammnál lehetőleg ne legyen több.

 

Visszatérve a Városgazdálkodási Kft. teendőihez, Kovács Mihály közölte, hogy hétfő délelőttre végeztek a munkákkal, de ehhez pénteken, szombaton és vasárnap éjjel is dolgozniuk kellett. Nehezítette a síkosságmentesítést, hogy a hóra Zalaegerszegen a többször ráesett az ónos eső, és a felületek visszafagytak. A síkosságmentesítést só és bazaltzúzalék keverékével végezték. A zúzalékot a későbbiekben majd eltávolítják a szakaszokról.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában