Frissen Zalából

2022.01.05. 14:00

Kit és hogyan érint az idei adócsökkentés?

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben, összességében több mint 1500 milliárd forint marad többek között a családoknál, a fiataloknál, valamint a munkáltatói adó csökkentése és a minimálbér emelése révén a dolgozók jelentős többségénél is. Hogy mindez mit jelent a gyakorlatban, arról Darabosné Sohár Teréz okleveles adószakértőt kérdeztük.

Pásztor András

Darabosné Sohár Teréz: a gyermeket nevelő katás vállalkozók is kapnak visszatérítést

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az adószakértő elsőként a családi adóvisszatérítést emelte ki. Felidézte, hogy a családi adóvisszatérítéssel a gyermeket nevelő szülők, illetve azok, akik családi kedvezményre jogosultak (így például a várandós kismamák vagy a rokkantsági járadékban részesülők) közel 600 milliárd forint befizetett adót kaphatnak vissza. 


– Az szja-visszatérítést február 15-ig automatikusan megkapják azok a szülők, akik igénybe vették a családi pótlékot, illetve azok is, akik tavaly év végéig nyilatkoztak a visszatérítés tekintetében – kezdte Darabosné Sohár Teréz. – Akik ezt elmulasztották, azok a szja-visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásukban érvényesíthetik, melynek leadási időpontja május 20. Fontos tudni, hogy a NAV által készített bevallástervezetben nem fog szerepelni a szja-visszatérítés, ezért akik nem nyilatkoztak, maguknak kell elkészíteni a bevallásukat, vagy könyvelőt kell megbízniuk, de ez esetben is igazolniuk kell jogosultságukat. 


Mekkora összeget jelent a szja-visszatérítés? – tettük fel a kérdést a szakértőnek. 


– A visszatérítés felső határa a december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka – magyarázta Darabosné Sohár Teréz. – Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. Ez az összeg körülbelül 5,4 millió forintos éves bruttó jövedelemnél már elérhető. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a tavalyi tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza. Azaz főállású katás vállalkozóként havi 50 ezer forintos adózással 150 ezer forint jár vissza, míg 75 ezer forintos havi adózás mellett 225 ezer forint a visszatérítés mértéke. A nem főállású katások havi 25 ezer forint adózás után 75 ezer forintot kapnak majd vissza. 


A 25 év alattiak szja-mentességével kapcsolatban a szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évben a kedvezmény mértéke havonta bruttó 433 700 forintos jövedelemig alkalmazható, ami 65 055 forint adómegtakarítást jelent. A 200 ezer forintos minimálbér esetében havi 30 ezer forint a kedvezmény, míg a 260 ezer forintos garantált bérminimum esetében havonta 39 ezer forint származik majd a szja-mentességből. 


– Jövedelemnek számít a munkabér, a táppénz, az egyéni vállalkozó kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, az őstermelői jövedelem, illetve a kifizetővel kötött megbízási vagy felhasználási szerződésből származó jövedelem is, de például az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után nem érvényesíthető a kedvezmény – jelezte Darabosné Sohár Teréz, aki hozzátette: a kedvezmény csak azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal még nem töltötte be a 25. életévét. A kedvezményt nem kell külön kérni, azt ugyanis automatikusak megkapják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában