Percek alatt megtanulták, mi a rettegés

2022.01.31. 20:50

Emlékszik arra, amikor tornádó tombolt Zalában?

Katasztrófa Sármelléken, Ítéletidő tombolt Zalában, Keserű újjáépítés - ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg írások a Zalai Hírlap hasábjain 1996 júniusában, amikor is forgószél pusztított megyénkben.

Ujvári Klaudia

Vihar után Sármelléken 1996. június 25-én

Forrás: Mészáros T. László / Zalai Hírlap / Archív

A korabeli tudósítás szerint az akkori öregek sem emlékeztek az 1996-oshoz hasonló „istencsapásra”, amely a megyénket sújtotta volna. A kár százmilliós nagyságrenddel volt mérhető. 

 

Bár most vasárnap Budapesten megdőlt az országos szélrekord - óránkénti 127 kilométeres széllökés is előfordult -, szerencsére Zalában közel sem okozott akkora problémákat az időjárás, mint tette azt 26 évvel ezelőtt. Cikkünkben felelevenítjük a múltat:

Pusztultak a házak, a jószág, a termés. Az emberek pedig néhány perc alatt megtanulták, mi a rettegés.

Szűk sávban tartolt

Egészen pontosan június 21-én, pénteken délután négy óra körül száguldott végig a természeti csapás Zala megyén. Igaz, szűk sávban tarolt a forgószél, de ott aztán bőségesen hagyott nyomot. Lentiben félórás áramszünetet okozott, villanyvezetékeket szakított el, oszlopokat, fákat döntött ki, földre teperte a növényzetet, Kisgosztolában a hegyi pincéket gyalázta meg. Esztergályhorvátiban 29 lakóház sérült. 

Vihar után a rédicsi Tenke-hegyen 1996. június 24-én Forrás: Mészáros T. László / Zalai Hírlap / Archív

A legnagyobb kárt Sármelléken okozta, a megye másik csücskében, Tenke-hegyen erdőket tarolt le. Jégesővel bombázta a Balaton-parti várost, villám pusztított Gyenesdiáson. 

Villámsújtotta ház Gyenesdiáson Forrás: Mészáros T. László / Zalai Hírlap / Archív

Vigasztalan látvány

 

Talpon volt az egész község, a Dózsa utcát rendőrök biztosították. Leírhatatlan látvány fogadta lapunk tudósítóját Sármelléken. 

- Én a presszóban voltam, amikor arra lettem figyelmes, hogy a gyerekek sikoltoznak, s a műanyag székek elkezdenek repülni - mondta Németh Endre. 

Kaszás Tamás izgatottan futkározott a törött cserepektől teli udvarban, mert a forgószél ólastól együtt elvitte a két házőrzőt. - később aztán örömmel mesélték, hogy a „repülő kutyák” hazakerültek.

Ítéletidő Sármelléken

Forrás: Mészáros T. László / Zalai Hírlap / Archív

- Három hete pucoltam be a házat, most eltűnt a tetőm - mondta a 176-os számú házban Lutár József. 

- Még szerencse hogy kiszálltunk a kocsiból, mert pillanatok alatt átröpítette azt a szomszédba - törölte könnyeit Tüske Tiborné. 

Éjszakára, hogy a lerombolt 30-40 házból semmi ne tűnjön el, megszervezték a vagyonvédelmet. A fáradt tűzoltók felváltására este hét órakor megérkeztek a katonák... 

Termésszárító sörösdobozként összenyomva Esztergályhorvátiban 

Forrás: Mészáros T. László / Zalai Hírlap / Archív

Segítség Sármelléknek 

Lapunkban beszámoltunk arról is, hogy széles körű összefogás indult a nagyerejű vihar károsultjainak megsegítésére. A megnyilvánult támogatás már oldotta a borzalmak okozta elkeseredést. A sármelléki képviselő-testület rendkívüli ülést tartott: levélben fordultak a Miniszterelnöki Hivatalhoz, kérve a térség katasztrófa sújtotta területté nyilvánítását. 

Keserű újjáépítés 

Megszoktukhattuk, hogy az építkezés valami jó, bővülés, örömre okot adó dolog. Jelen esetben egyáltalán nem volt az. 

 

Az akkor 77 éves Benke Ferenc vejével, unokájával és a család más tagjaival a lakóházat javította. Közben eképp nyilatkoztak nekünk:

- Azt mondták, nálunk 300 ezer körül van a kár. Az a tragédia, hogy nincs biztosításunk. Miért?... Elcsuklik a hangja. Aztán arról beszél, hogy egyre gyakrabban kell temetésre menni, a vele korú ismerősökhöz, rokonokhoz. Aztán a betegség, a kis jövedelem. Ki gondol vagy gondolhat-e a biztosításra? 

- Nem lehet azt elmondani, mi volt itt, amikor ki mertünk jönni a házból. Nézze, a kukoricagórét kitépte és odébb dobta a vihar, a kukoricánk nagy része eltűnt belőle. Az egyik csirkénknek le volt szakadva az egyik lába; eltűnt a tető, a hátsó épületre nem tudjuk, mikor kerül vissza. Mi most már nem raktunk magunknak félre, mert a fiunk is éppen építkezik Zalaváron. Neki akartunk segíteni. De legalább nálunk nem dőlt ki a fal, mert olyan is volt.-  idézte fel a borzalmas eseményeket Benke Ferencné.

Felejthetetlen 

Kitörölhetetlen emlék marad mindazoknak, akik átélték. Akik viszont ilyen formában most olvasnak először az eseményekről, minden bizonnyal bennük is maradandó hatást kelt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában