Frissen Zalából

2021.12.19. 06:50

Sokan imádkoznak az öt éves daganatos kisfiúért Zalában

Takács Bálint, az öt éves hagyárosböröndi kisfiú pont olyan vidám, mosolygós és játékos gyerkőc, mint a legtöbb kis óvodás ebben a korban. Idén ősszel azonban egy ártatlannak tűnő pocakfájás pár nap alatt teljesen megváltoztatta a kisfiú és családjának életét.

Józsa Zsuzsa

Forrás: Koltai Eszter Szidónia

A Zalában élő Takács család soha nem gondolta volna, hogy hasát fájlaló gyermekük az egyik legalattomosabb betegséggel küzd...

 

 

- Október 15-én pénteken felhívtam a gyermekorvost, - akkor még Bálint óvodában volt - és kértem, hogy nézze meg a kisfiamat, mert a hasát fájlalja és kicsit többször ment pisilni is, mint szokott. A pocakja alatt volt egy kisujjnyi nagyságú dudor, úgy gondoltuk, ágyéksérve lesz. Hétfőn kilenc órára kaptunk is időpontot – kezdte történetüket az édesanya, Koltai Eszter Szidónia.

Másnap szombaton ebéd után bement mesét nézni a szobájába és hirtelen olyan hasfájást kapott, hogy nem bírt felkelni. A köldökénél pedig egy csecsemőtenyérnyi nagyságú dudor volt tapintható, ami addig nem volt ott. Mozgott mindenfelé, ahogy hozzányúltam. Azonnal bevittük az ügyeletre.

 

Egyből beküldték őket a gyerekosztályra

 

- Egy nagyon kedves, fiatal doktornő azonnal kért ultrahangot, majd a folyosóra kihívva elmondta, hogy sürgősen szeretne egy MR vizsgálatot végezni. Valami van a pocakjában, de hogy mi, azt sajnos az ultrahang nem tudta megállapítani. Valószínűleg rosszindulatú daganat, akkor pedig hétfőn Pécsre kell szállítani.

 

Akkor kicsúszott a lábam alól a talaj, soha életemben nem volt ilyen ideges.

 

- Számomra érthetetlen, de vasárnap helyett kedden végezték el az MR-t, aminek az eredménye sajnos a legrosszabbat igazolta. Bálintkánál daganatot állapítottak meg.

Bálintkáért sokan összefogtak a közösségi oldalakon is.

Forrás: Zalaegerszegi Angyalok csoport

 

A család október 20-án ment Pécsre 

 

 

Az édesanya azt a tájékoztatást kapta, hogy Pécsett már várják őket, azonban a kórház nem tudott az érkezésükről.

 

- Amikor oda értünk, megdöbbentek, hogy kik vagyunk. Ettől függetlenül Bálintot megvizsgálták és egy férfi ökölnyi tumort találtak a hasában. Akkor hazajöhettünk ugyan, de 26-án újabb vizsgálatokra hívtak vissza bennünket. Október 23-án azonban váratlan telefonhívást kaptunk, hogy azonnal induljunk, mert baj van. Rögtön csomagoltunk és utaztunk Pécsre. Ott ráadásul kiderült, hogy hasában a daganat 3 nap leforgása alatt is nagyobbra nőtt.

 

Nincs idő, azonnal műteni kell

 

 

- Október 27-én volt az operáció, ami a tervezett 3 óra helyett több mint 6 órát vett igénybe. Bálintban egy hatalmas méretű tumor volt, amit nagy nehezen le tudtak fejteni a belső szervekről, belekről, gyomorról. A legnagyobb probléma azonban mint kiderült, a kismedencénél volt, mivel a daganat a húgyhólyagból indult ki, amit úgy volt, teljesen el kell távolítani. Szerencsére a szerv felét mégis meg tudták menteni az orvosok. Két katétert kellett felhelyezni Bálintkának, és az egyik ondóvezetéket sajnos el kellett távolítani, valamint kérdéses volt a lábak mozgató idege is. Amikor Bálint felébredt a műtét után, megkönnyebbültünk, mivel először rögtön a lábát mozdította.

 

Mindezek után újabb nehézségekkel kellett szembesülni a családnak

 

- Kiderült, hogy Bálintkának lágy-, szövet-és izomdaganata van, tehát kemoterápiát kell alkalmazni nála. A további MR vizsgálat kimutatta, hogy a gyerek tüdején kettő, míg a máján, és a fejében is daganat található. Később kiderült, a tüdőben lévő gócok egyike gyulladásból maradt vissza, ami a későbbiek folyamán fel fog szívódni. 

 

A múlt heti ultrahang szerint a hólyagban szépen gyógyul a seb, a nemi szervből az egyik katétert eltávolították, a másik a mai napig bent van. Éjszakára vizelettartó zsákot kell felhelyezni, mivel rengeteg folyadékot kap infúzióban, sokat is iszik, és ezt a feladatot egy fél húgyhólyag nem tudja ellátni. Egy idő után majd szükség lesz egy hólyagplasztikára, mert a mostani nem fog annyit nőni, hogy funkcionálni tudjon a szervezetben.

Forrás: Koltai Eszter Szidónia

 

Jelenleg óriási fájdalmakkal küzd a kisfiú

 

- Háromféle fájdalomcsillapítót kap, de még így is nagy fájdalmai vannak. Gyógyszeres kezeléssel próbálják beállítani a vérnyomását is, ami néha százhatvanas értékre is felugrik, a pulzusszáma pedig szintén nagyon magas. Alsó végtagjaiban olyan szintű fájdalmat érez, hogy alig tud menni és rengeteget sír. Szinte mindent kihány, nagyon sokat szenved az elmúlt időben. Október 20. óta Pécsen vagyunk a gyermek onkológián, csak egy-két alkalommal mentünk haza - mesélte összetörten az édesanya.

 

 

Mivel a család összes gondolata beteg gyermekük körül forog, természetes az, hogy eszükbe sem jutott segítséget kérni. Zala megye jószándékú lakossága azonban most is megmutatta példátlan összefogását: több magánszemély, szervezet és a Zalaegerszegi Angyalok csoport is segítségükre sietett.

Bár ilyen nehéz helyzetben egyetlen család számára sincs különösebben jelentősége az anyagiaknak, mégis fontos, hogy mi gondoljunk rá és ahogy tudunk, segítsünk.

Ön is segíthet, az édesanya számlaszámára küldött összeggel: Koltai Szidónia Eszter, OTP Bank, 11773494-00892858

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában