Frissen Zalából

2021.12.02. 17:00

Kanász Viktor kanizsai származású történész Thúryról szóló kötete a „szobron” túli kérdésekre válaszol

Oroszlán a végvárban címmel jelent meg Kanász Viktor kanizsai származású történész Thúry György életét és tet­teit feldolgozó kötete a Thúry György Múzeum gondozásában. Az ünnepélyes kötetbemutatót kedden tartották a Plakátházban.

Benedek Bálint

Balogh László polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a tőle balra ülő szerzőt Fotó: Szakony

Az eseményen Balogh László polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte: a Batthyány-gimnázium egykori diákja, Kanász Viktor történész kutatásainak köszönhetően a könyvben Thúry alakja formálódik újjá és élővé a nagyvilág számára. Sokszor alaptalan történetek szövődnek a várkapitány köré. Érdemes feltenni a kérdést, ki is volt valójában Thúry György? A kanizsaiak számára a várkapitány valóban szoborszerű hős, akinek alakjával, legendáival a mindennapok során is gyakran találkoznak, így például a múzeum is az ő nevét viseli.

Balogh László polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a tőle balra ülő szerzőt
Fotó: Szakony

– E kötet hiánypótló munkaként azokra a kérdésekre kíván választ adni, melyek túl vannak a „szobron” – folytatta. – Vagyis az emlékezetben, mondákban megformált talapzatra emelt bronzalakon, aki bennünk él. Inkább arra keres a könyv választ, ki volt, aki stratégiá­ban gondolkodott, kapitányi funkciójában pedig egy vár életét irányította, vagyis egy élő, hús-vér ember volt. A kötet a meghatározó mérföldkövekről és a helyszínekről szól az olvasóhoz, hogy színesebb képet nyerjünk a gyökérzetünket tápláló személyről.

 

Az ünnepségen dr. Száraz Csilla múzeumigazgató mellett dr. Végh Ferenc történész, a Pécsi Tudományegyetem középkori és kora újkori történeti tanszékének oktatója méltatta a kötetet, s a szerzőt. Utóbbi elmondta: abban mindenki egyetért, hogy hiánypótló alkotás született, hiszen korábban ötven évvel ezelőtt jelent meg hasonló. A fiatal történész arra vállalkozott, hogy bemutassa Thúry életét, s ehhez komoly és elmélyült kutatásokat folytatott hazai, valamint külföldi levéltárakban, közgyűjteményekben. Sikerült pontosítania a várkapitányról eddig élő képet, hozzátett a város történetéhez, különösen az 1568 és 1571 közötti időszakhoz. Jelentős eredményeket tartalmazó új munka láthatott napvilágot, ami meghatározó jelentőséggel bír.

A rendezvényen fellépett a Canischa Cronica együttes és megjelentek a Thúry Vitézlő Oskola tagjai is. A hagyományőrzők bemutatták a rákfarkas huszár- vagy könnyűlovas sisak 16. századi mását, amilyet Thúry is viselt egyetlen hiteles ábrázolásán, egy rézkarcon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában